Codul Rutier 2023 vine cu schimbări importante: o nouă amendă pentru șoferii românii, nu vine din trafic
Un proiect lege care va modifica Codul Rutier prevede noi metode prin care șoferii vor putea fi amendați.
Totuși, această schimbare nu este singura noutate cu care se vor confrunta conducătorii auto.
Șoferii vor putea fi amendați de agenții de la ghișeele de Înmatriculări și Permise dacă nu respectă legislația în ceea ce privește preschimbarea permisului auto sau al certificatului de înmatriculare.
Noi modificări
Un proiect de act normativ, care va modifica din nou Codul Rutier, prevede cazurile în care conducătorii auto vor putea fi sancționați. El pot primi amenzi cuprinse între 580 și 2.900 de lei pentru următoarele abateri:
- „neîndeplinirea obligaţiei de a solicita autorităţii competente, în termenul prevăzut de lege, eliberarea unui nou permis de conducere sau certificat de înmatriculare ori de înregistrare, în cazul în care acestea au fost declarate furate, pierdute, deteriorate sau nu mai corespund din punctul de vedere al formei şi conţinutului celor în vigoare;
- neîndeplinirea obligaţiilor de preschimbare a certificatului de înmatriculare sau de înregistrare a autovehiculului şi tractorului agricol sau forestier ori remorcii în cazurile prevăzute de lege;
- neefectuarea radierii vehiculelor din evidență, în cazurile şi termenele prevăzute de lege;
- deţinerea simultană a două permise de conducere naţionale, dintre care unul eliberat de o autoritate competentă străină”, se arată în actul normativ pus în dezbatere publică.
Noul act normativ prevede și prelungirea de la 15 la 30 de zile a valabilității dovezii de înmatriculare a unui vehicul, în situațiile în care procedurile au fost finalizate, dar certificatul nu a fost trimis proprietarului.
Se mai stabilesc și condițiile în care persoanele condamnate vor putea obține un nou permis de conducere. Acestea se vor putea înscrie la examen dacă au trecut șașe luni de la executării pedepsei, dacă a trecut un an de la grațiere sau de la suspendarea pedepsei printr-o hotărâre judecătorească definitivă, dacă a intervenit amnistia sau realibilitarea, dar și dacă intedicția de a conduce autovehicule a fost revocată.