Coaliție între conservatori și extrema dreaptă, în Finlanda. Premierul anunță că astfel va „face ordine” în țară

de: Anca Lupescu
16 06. 2023

Partidul conservator al Coaliției Naționale (NCP) din Finlanda, care a ieșit învingător în alegerile parlamentare din aprilie, a reușit să formeze un guvern majoritar cu Partidul Finlandez, eurosceptic și anti-imigrație, alături de două grupuri mai mici. Această evoluție semnificativă a fost anunțată joi de liderul PCN, Petteri Orpo, semnalând o schimbare spre dreapta în politica finlandeză și împingând partidul premierului de stânga Sanna Marin în opoziție.

Sanna Marin, în opoziție

Orpo și-a exprimat satisfacția față de rezultat, declarând:

„Toate problemele au fost rezolvate și documentele sunt gata”, referindu-se la programul de guvernare asupra căruia s-a convenit.

Liderul PCN, cunoscut pentru poziția sa conservatoare din punct de vedere fiscal, este pe cale să devină următorul prim-ministru al Finlandei ca urmare a formării acestei coaliții.

Negocierile au durat 11 săptămâni pentru a fi finalizate

Pe parcursul a 11 săptămâni, au avut loc negocieri pentru a stabili cum va fi guvernată Finlanda în următorii patru ani.

Partidul Finlandezilor și Partidul Popular Suedez, care reprezintă minoritățile vorbitoare de limbi străine, s-au confruntat cu dificultăți în găsirea unui teren comun în privința unor probleme-cheie precum imigrația, politica climatică și finanțele publice.

Cu toate acestea, după discuții intense, s-a ajuns la un compromis, ceea ce a permis formarea guvernului de coaliție.

Se așteaptă ca guvernul Orpo să acorde prioritate măsurilor menite să reducă deficitul fiscal, care includ reduceri ale ajutoarelor de șomaj și ale prestațiilor sociale.

În plus, va exista probabil o înăsprire a politicilor de imigrație, în timp ce angajamentele de mediu vor fi relaxate. Deși detaliile exacte ale fiecărui domeniu de politică rămân neclare, deoarece au făcut obiectul unor negocieri riguroase, este evident că această coaliție de dreapta va aduce schimbări semnificative în guvernarea și politicile Finlandei.

Pentru a-și asigura o majoritate, Orpo a inclus Partidul Popular Suedez, care deține nouă locuri, și creștin-democrații cu cinci locuri, ceea ce a dus susținerea totală a guvernului la 108 locuri.