Clădirile din întreaga Europă vor fi renovate. „Îmbunătățirea performanțelor clădirilor europene va reduce facturile”

de: Dumitrescu Andrei
15 03. 2023

Clădirile din întreaga Europă ar putea fi renovate pentru a reduce emisiile și a economisi energie, după ce Parlamentul European a aprobat marți un proiect de lege care vizează reducerea facturilor la energie ale gospodăriilor și reducerea mai rapidă a consumului de gaz rusesc în țările UE.

Clădirile reprezintă aproximativ 40% din consumul de energie al Uniunii Europene, iar cele mai multe sunt încălzite cu combustibili fosili. Noile norme propuse ar putea impune ca milioane de clădiri să fie modernizate prin metode precum izolarea sau sisteme de încălzire eficiente.

Creșterea prețurilor la energie a pus accentul pe eficiența energetică și pe măsurile de economisire a energiei. Îmbunătățirea performanțelor clădirilor europene va reduce facturile și dependența noastră de importurile de energie”, a declarat Ciaran Cuffe, principalul legislator pentru aceste norme.

Renovările se for face în acest deceniu

Dintre cei 637 de legislatori prezenți, 343 s-au pronunțat în favoarea noilor norme, care ar impune ca toate clădirile din UE cu un certificat de performanță energetică G – reprezentând cele mai puțin performante 15% pe țară – și următorul cel mai slab rating F să fie renovate în acest deceniu.

Țările UE ar trebui să renoveze clădirile nerezidențiale pentru a obține un grad E până în 2027 și D până în 2030. Clădirile rezidențiale ar urma termene mai târzii de E până în 2030 și D până în 2033.

Legea finală va fi acum negociată cu țările UE.

Unele țări au manifestat rezistență față de lege, printre care Italia, care dorește să amâne și să ofere scutiri pentru renovări despre care spune că nici guvernul, nici proprietarii de locuințe nu își pot permite.

Ca răspuns la votul de marți, ministrul italian al energiei, Gilberto Pichetto, a declarat că țara sa va negocia pentru o lege care să recunoască obiectivele italiene, calificând legea drept „nesatisfăcătoare pentru Italia”.

În forma actuală, legea are deja unele excepții, monumentele fiind excluse de la noile norme, precum și locuințele sociale publice, dacă renovările ar duce la creșteri ale chiriei mai mari decât economiile realizate la facturile de energie.