Cine ne va mai plăti pensii peste 10 ani? S-ar putea să ne întoarcem în anii 1900

de: Mădălina Bahrim
16 01. 2023

Vin vremuri pline de provocări și incertitudini în sistemul public de pensii din România.

Când i s-au pus bazele acestui sistem, economia și demografia aveau alte coordonate, iar speranța de viață era mai mică. Oricând de dur ar suna și oricât de mult ar evita liderii politici s-o spună, adevărul este că sistemul public de pensii nu este construit să-ți ofere un venit timp de zeci de ani, pentru că intră în colaps.

Cel mult câțiva ani de pensie a fost construit să susțină pentru fiecare beneficiar, atunci când speranța de viață era mult mai mică.

În urmă cu foarte mulți ani, când pensiile erau o utopie de care beneficiau doar câteva categorii profesionale din România, cum ar fi, de exemplu, dascălii, țăranii, oamenii de rând nici nu visau să primească bani de la stat, odată cu bătrânețea. Mulți se tem că vom ajunge iar în aceeași situație, ca pe la anii 1900.

Peste 10 ani am putea avea mai mulți pensionari decât angajați

Odată cu apariția pensiilor însă, nivelul de trai s-a îmbunătățit, dar acest lucru, deși e minunat, nu mai corespunde cu sistemul. Acum oamenii trăiesc mai mult, consumă mai multe resurse, dar nu doar atât! Populația îmbătrânește, fiindcă natalitatea e foarte redusă, iar peste toate acestea ne confruntăm și cu un exod al forței de muncă.

Practic, în 10 ani de zile s-ar putea să avem mai mulți pensionari decât angajați în România. În aceste condiții, se naște o întrebare cât se poate de pertinentă, dar înspăimântătoare: va mai avea cine să plătească pensii românilor în 2030? Probabil că șansele să intrăm într-un soi de colaps al asistenței sociale din acest punct de vedere sunt uriașe.

Tocmai de aceea, statul a pus pe picioare alte sisteme paralele, cum ar fi Pilonul 2 și 3 de pensii, pentru a se asigura că viitoarele generații de pensionari vor avea bani de la stat, în momentul în care vor ieși din câmpul muncii.