Cine deține Farmacia Tei. Frații Pavăl de la Dedeman împart acțiunile cu o femeie

de: Ana Anițoiu
18 09. 2023

Acțiunile pentru Farmacia Tei sunt împărțite de frații Pavăl de la Dedeman cu o femeie, antreprenoarea Roxana Maftei, care a fondat brandul în anul 1992, în cartierul cu același nume din București.

Frații Dedeman, 30% din grupul de firme Tei

După ce prima unitate Farmacia Tei a fost închisă şi relocată, în urmă cu patru ani, au fost inaugurate alte farmacii sub același brand. În prezent, sunt șase astfel de unități – cinci în Bucureşti şi una în Constanţa, cu afaceri estimate la un miliard de lei în 2022. În plus, din acest brand s-a desprins un lanţ de supermarketuri cu articole pentru copii, Bebe Tei, cu afaceri ce merg spre 500 de milioane de lei.

La trei decenii de la deschiderea primei unități Farmacia Tei, frații Dragoş şi Adrian Pavăl au cumpărat 30% din grupul de firme Tei. Ambele părți implicate în brandul Farmacia Tei spun că urmează ca acesta să beneficieze de o dezvoltare mai accelerată.

„Avem încredere că experienţa noastră de scalare a unui business de retail, împreună cu expertiza şi cunoaşterea aprofundată a pieţei farma, de puericultură şi produse de îngrijire personală de către Roxana şi Irina (Maftei – n.red.), vor duce povestea grupului Tei la următorul nivel”, a spus reprezentanta Pavăl Holding, fiica lui Dragoş Pavăl, Karina Pavăl.

„Investiţia fraţilor Pavăl în grupul Tei ne va ajuta să putem oferi serviciile noastre unui număr mult mai mare de clienţi din România, prin modelul propriu de business. Prin acest parteneriat, grupul Tei îşi propune să treacă la următoarea etapă din evoluţia sa.

Dincolo de capacitatea financiară de care dispune, Pavăl Holding va contribui cu experienţa sa în dezvoltarea unei reţele de magazine fizice, venind şi cu expertiza în materie de gestiune financiară”, a spus, la rândul ei, Roxana Maftei.

Strategia comună a Farmaciei Tei și a Dedeman

La fel ca Dedeman, Farmacia Tei mizează pe preţuri mici, fapt ce atrage un număr mare de consumatori, zeci de persoane aşteptând la coadă pentru a-şi lua reţetele de la medici sau alte medicamente fără prescripţie.

În viitor, modelul de business al Farmaciei Tei, ce presupune prețuri mici, se va menţine acelaşi, dar expansiunea va accelera sub noua structură a acţionariatului, unde Pavăl Holding deţine 30%.

Pavăl Holding avea, la sfârșitul anului trecut, un portofoliu evaluat la un pas de 4,2 miliarde de euro, fiind a patra cea mai valoroasă companie locală, conform anuarului ZF Top 100 cele mai valoroase companii din economie.

Prin Pavăl Holding, fraţii Pavăl operează atât Dedeman, cel mai mare business antreprenorial de pe piaţa locală, cât şi diviziile imobiliare, businessul auto şi participaţiile la companii de pe Bursă precum Alro Slatina, Transelectrica, Cemacon, Electrica.

Cel mai important business al fraţilor Pavăl şi implicit al Pavăl Holding este Dedeman, care a raportat pentru 2020 o cifră de afaceri de 9,1 miliarde de lei (sumă echivalentă cu aproximativ 1,8 miliarde de euro), în creştere cu 10,5% faţă de anul precedent.

Deși nici frații Pavăl, nici Roxana Maftei nu au divulgat valoarea tranzacţiei, aceasta a fost estimată de Business Magazin la 70 – 90 de miliarde de euro.

Lanţul de farmacii Tei a încheiat anul trecut cu afaceri de 872 de milioane de lei, în creştere cu 16% faţă de anul precedent, conform oficialilor companiei. Pentru 2022 compania şi-a propus o creştere de 20% a cifrei de afaceri.

De asemenea, afacerile Bebe Tei au crescut anul trecut cu 17,8%, până la 444 milioane de lei, conform oficialilor companiei.