Cine a aruncat în aer gazoductele Nord Stream. Reacția NATO la dezvăluirile americanilor
Informațiile revizuite de oficiali americani sugerează că un grup pro-ucrainean este responsabil de exploziile care au avariat serios gazoductele Nord Stream din Marea Baltică, în toamna anului trecut. Totuși, sursele de la Washington susțin că nu au văzut dovezi care să arate că președintele ucrainean Volodimir Zelenski, alți responsabili de rang înalt de la Kiev sau membri ai structurilor guvernului au ordonat atacul din luna septembrie.
Noi informații despre atacurile asupra Nord Stream. Un grup pro-ucrainean s-ar afla în spatele exploziilor
Update 8 martie, ora 16.01. Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat, miercuri, că nu există un autor identificat al sabotării gazoductelor Nord Stream 1 şi 2 din Marea Baltică, după dezvăluirile jurnaliștilor de la New York Times potrivit cărora un grup pro-ucrainean se află la originea sabotajului exploziilor din toamnă.
„Noi nu am fost în măsură să stabilim cine se află în spatele (sabotării). Sunt în desfăşurare investigaţii naţionale şi cred că este bine să aşteptăm până când acestea se încheie, înainte să spunem mai mult”, a spus Stoltenberg.
Update 8 martie, ora 9.52. Ucraina a negat orice implicare în atacul din septembrie asupra conductelor Nord Stream, construite pentru a transporta gazele naturale rusești către Germania.
Dezmințirea vine în urma unui raport al New York Times, care citează oficiali anonimi din serviciile de informații americane care sugerează că vinovat ar fi un grup pro-ucrainean.
Mykhailo Podolyak, un consilier al președintelui ucrainean, a declarat că Ucraina „nu a fost absolut deloc implicată”.
Moscova a respins raportul ca fiind o „încercare coordonată de a manipula știrile”.
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a pus la îndoială modul în care SUA ar putea face presupuneri fără o anchetă. „În mod evident, autorii atacului doresc să distragă atenția”, a declarat el pentru agenția de presă de stat Ria-Novosti.
Update 7 martie, ora 21.39. Adjunctul ambasadorului rus la ONU, Dmitri Polianski, a reacționat la informaţiile apărute în cotidianul New York Times despre cine ar putea să fie responsabil pentru atacurile asupra gazoductelor Nord Stream, anul trecut. Potrivit acestuia, dezvăluirea „demonstrează doar că iniţiativa noastră privind lansarea unei investigaţii internaţionale sub auspiciile secretarului general al ONU este foarte oportună”, scrie Reuters.
Moscova intenţionează să iniţieze un vot în Consiliul de Securitate al ONU (până la sfârşitul lunii martie) pentru proiectul său de rezoluţie în care să solicite ca secretarul general Antonio Guterres să instituie o astfel de anchetă, a mai spus Dmitri Polianski.
Știrea inițială: Noi informații analizate de oficiali americani sugerează că un grup pro-ucrainean, compus probabil din cetățeni ucraineni sau ruși, a efectuat atacul asupra conductelor Nord Stream, dar detaliile nu au ajuns la concluzii ferme, a raportat, marți, New York Times.
Revizuirea acestor detalii noi dezvăluie că persoanele responsabile de actul de sabotaj sunt opozanți ai președintelui Vladimir Putin, dar oficialii americani au refuzat să precizeze cine a direcționat sau plătit operațiunea, notează NYT. Potrivit lor, concluzia nu este una fermă și nu este exclusă posibilitatea ca o forță „proxy” să se afle în spatele atacului, având conexiuni cu executivul ucrainean sau serviciile sale de securitate.
Cu toate acestea, în pofida speculațiilor apărute în acest sens, dovezile strânse până acum nu arată vreo implicare a Moscovei în organizarea sabotajului. Imediat după explozii, Ucraina acuzase direct Rusia că a orchestrat avariile la Nord Stream, pentru a destabiliza și mai mult piața energetică europeană în pragul iernii.
Kievul a reacționat
Ulterior, consilierul prezidențial Mihailo Podoliak a declarat că Ucraina „nu are absolut nicio implicare” în atacurile asupra gazoductului Nord Stream şi nu deține informaţii despre ceea ce s-a întâmplat.
Statele Unite şi NATO au calificat avariile din septembrie asupra gazoductului drept act de sabotaj, în timp ce Federația Rusă a acuzat Occidentul, cerând Consiliului de Securitate al ONU efectuarea unei anchete independente. Niciuna dintre părţi nu a prezentat dovezi.
Conductele Nord Stream leagă Rusia de Germania și Europa de Vest pentru livrarea de gaze naturale. Acestea au devenit un punct al tensiunilor în războiul dintre Rusia și Ucraina, împreună cu impactul asupra prețurilor la energie în Europa. Guvernul de la Kiev a negat orice implicare în atac, dar mai mulți oficiali americani iau în calcul, de ceva vreme, că Ucraina ar putea fi autorul.
Și Statele Unite au fost acuzate de sabotaj
În luna februarie, Statele Unite au negat categoric acuzațiile de sabotaj asupra gazoductelor Nord Stream 1 şi 2 din Marea Baltică, după dezvăluirile unui jurnalist american de investigații. Casa Albă a respins detaliile oferite de Seymour Hersh, care susținea că scafandrii US Navy, ajutaţi de reprezentanți norvegieni, au plantat în iunie explozibili pe aceste conducte de gaze, declanşând încărcătura trei luni mai târziu. Citește mai multe AICI.