China, foc și pară după summitul G7 din Japonia. A fost convocat ambasadorul nipon la Beijing 

de: Ana Anițoiu
22 05. 2023

China s-a făcut foc și pară după summitul G7 ce a avut loc în Japonia. Ambasadorul nipon la Beijing a fost convocat de administrația chineză, care a contestat atitudinea Grupului națiunilor puternic industrializate.

China, deranjată de unele discuții de la summitul G7 din Japonia

Sun Weidong, adjunct al ministrului chinez de Externe, și-a exprimat regretul că Japonia a găzduit un summit „pentru denigrarea şi atacarea Chinei”. Beijingul a transmis că activităţile Preşedinţiei nipone a Grupului G7 pot fi asimilate ameninţărilor la adresa suveranităţii, securităţii şi dezvoltării țării.

„China este profund nemulţumită şi se opune ferm acestor acţiuni”, a transmis oficialul chinez.

Tensiunile au apărut în contextul în care Grupul G7 a denunțat revendicările Chinei cu privire la Taiwan şi acţiunile de coerciţie economică ale Beijingului.

Răspunsul ambasadorului Japoniei în China

De cealaltă parte, ambasadorul Japoniei în China, Hideo Tarumi, a declarat că este normal ca Grupul G7 să abordeze problemele de interes comun din regiune.

„China ar trebui să ia măsuri pentru remedierea acestor probleme, dacă doreşte să nu fie evocate”, a declarat Hideo Tarumi.

Preşedinta Taiwanului, Tsai Ing-wen, a promis sâmbătă că va menţine status quo-ul de pace şi stabilitate în strâmtoarea Taiwan, în contextul tensiunilor mari cu China ce au intensificat presiunea militară asupra insulei.

China consideră că Taiwanul este teritoriul său şi ameninţă că va aduce insula sub control dacă va fi necesar. Beijingul a intensificat presiunea militară şi diplomatică pentru a forţa insula să accepte suveranitatea chineză, de când Tsai Ing-wen a devenit președinte, în anul 2016.

Beijingul o consideră pe Tsai Ing-wen separatistă și a respins apelurile la discuții pe care le-a lansat aceasta. Președinta a spus că războiul nu este o opțiune și că niciuna dintre părți nu poate schimba unilateral status quo-ul cu mijloace non-paşnice. „Menţinerea status quo-ului păcii şi stabilităţii este consensul atât pentru lume, cât şi pentru Taiwan”, a spus ea.