China ar putea revendica Luna ca teritoriul său, conform NASA: ar putea interzice SUA să aterizeze pe planetă

de: Ozana Mazilu
07 01. 2023

Șeful NASA este îngrijorat de faptul că China ar putea revendica Luna drept propriul său teritoriu și poate împiedica SUA să aterizeze din nou pe planetă.

„Este un fapt: suntem într-o cursă spațială”, a spus actualul administrator al NASA, Bill Nelson, într-un interviu.

„Și este adevărat că mai bine avem grijă ca ei (China) să nu ajungă într-un loc pe Lună, sub masca cercetării științifice. Și nu este dincolo de tărâmul posibilităților că ei să spună că e teritoriul lor”, a adăugat Nelson.

Nelson, care a fost numit în funcția de top la NASA de către președintele Biden în 2021, a susținut că el și alții sunt din ce în ce mai îngrijorați de planurile Chinei de explorare lunară. Prezența spațială a țării a crescut masiv în ultimii ani, iar în 2019, a devenit prima țară care a explorat partea îndepărtată a Lunii, cu sonda Chang’e 4.

Luna, proprietatea Chinei?

Dar, potrivit lui Nelson, națiunea comunistă ar putea plănui să pună ținta pe locuri bogate în resurse de pe suprafața Lunii. Ar putea încerca apoi să împiedice SUA și alte țări să înființeze baze lunare și să desfășoare alte activități acolo.

„Dacă te îndoiești de asta, uită-te la ce au făcut cu Insulele Spratly”, a spus el în interviul pentru Politico.

Ca referință, insulele Spratly sunt o porțiune de pământ contestată din Marea Chinei de Sud. Beijingul și-a revendicat proprietatea asupra arhipelagului și l-a folosit ca depozit de arme. Se zvonește că structurile de pe insule sunt suficient de mari pentru a găzdui lansatoare de rachete balistice.

După ce a stat relativ neatinsă timp de cincizeci de ani, luna a devenit din nou o țintă foarte atractivă pentru ambele națiuni. Se crede că o bază pe planetă ar putea funcționa ca un punct de plecare pentru explorare și misiuni științifice mai departe în sistemul solar.

Programul Artemis al NASA își propune să readucă oamenii pe Lună până în 2024 și să creeze o prezență umană susținută care să permită astronauților să viziteze luna în mod regulat.

Misiunile lunare din epoca Apollo au văzut astronauții trăind pe Lună doar câteva zile la un moment dat, dar misiunea Artemis își propune să fie piatra de temelie pentru bazele lunare pe termen lung.