China anunță „victoria finală împotriva epidemiei”, în timp ce tot mai multe state impun restricții de călătorie. Întâlnire crucială a statelor UE pentru un răspuns comun
Oficialii din domeniul sănătății la nivel mondial au încercat să stabilească faptele legate de epidemia de COVID-19 din China și cum să prevină o răspândire ulterioară, în timp ce ziarul guvernamental a mobilizat miercuri cetățenii pentru o „victorie finală” asupra virusului.
Eliminarea de către China, luna trecută, a controalelor stricte împotriva virușilor a dezlănțuit COVID asupra unei populații de 1,4 miliarde de locuitori care are o imunitate naturală redusă, fiind protejată de virus de când acesta a apărut în orașul Wuhan, în urmă cu trei ani.
Firmele de pompe funebre au raportat o creștere bruscă a cererii pentru serviciile lor, iar experții internaționali în domeniul sănătății preconizează cel puțin un milion de decese în China în acest an.
Dar, oficial, China a raportat un număr mic de decese cauzate de COVID de la schimbarea de politică și a minimizat îngrijorările legate de o boală pe care anterior a încercat cu greu să o eradicheze prin carantină în masă, chiar și în timp ce restul lumii se deschidea.
„China și poporul chinez vor obține cu siguranță victoria finală împotriva epidemiei”, a declarat într-un editorial ziarul People’s Daily, purtătorul de cuvânt al Partidului Comunist Chinez, respingând criticile la adresa regimului său dur de combatere a virusului care a declanșat proteste istorice la sfârșitul anului trecut.
În timp ce acum desființează aceste restricții, China a criticat în mod special deciziile unor țări de a impune cetățenilor săi obligația de a efectua un test COVID, spunând că acestea sunt nerezonabile și nu au o bază științifică.
Statele UE decid un răspuns comun
Oficialii din domeniul sănătății din cele 27 de state membre ale Uniunii Europene urmează să se întâlnească miercuri cu privire la un răspuns coordonat pentru a face față implicațiilor creșterii numărului de călătorii din China.
Majoritatea țărilor din Uniunea Europeană sunt în favoarea testării COVID înainte de plecare pentru călătorii din China, a declarat marți Comisia Europeană, în urma unor măsuri similare impuse de Statele Unite, Marea Britanie, Coreea de Sud și altele.
China, care a fost în mare parte izolată de restul lumii de la începutul pandemiei la sfârșitul anului 2019, va înceta să mai ceară călătorilor care intră în țară să intre în carantină începând cu 8 ianuarie. Dar va cere în continuare ca pasagerii care sosesc să fie testați înainte de a-și începe călătoriile.
Între timp, oficialii Organizației Mondiale a Sănătății s-au întâlnit marți cu oamenii de știință chinezi, pe fondul îngrijorărilor legate de acuratețea datelor furnizate de China cu privire la răspândirea și evoluția focarului său.
Agenția ONU îi invitase pe oamenii de știință să prezinte date detaliate privind secvențierea virală și să împărtășească date privind spitalizările, decesele și vaccinările.
OMS va comunica, probabil în cadrul unei conferințe de presă de miercuri, a declarat purtătorul său de cuvânt după întâlnire. Purtătorul de cuvânt a declarat anterior că agenția se aștepta la o „discuție detaliată” despre variantele care circulă în China, dar și la nivel global.
Luna trecută, Reuters a relatat că OMS nu a primit date din partea Chinei cu privire la noile spitalizări COVID de la schimbarea politicii Beijingului, ceea ce i-a determinat pe unii experți în sănătate să se întrebe dacă nu cumva aceasta ascunde informații privind amploarea epidemiei.
China a raportat cinci noi decese cauzate de COVID-19 pentru data de 3 ianuarie, față de trei cu o zi mai devreme, ceea ce a dus numărul oficial de decese la 5 258, un număr foarte scăzut în comparație cu standardele mondiale.