Cel mai longeviv animal vertebrat de pe planetă, zărit în Caraibe. Specia rară trăiește în Groenlanda, ce s-a întâmplat, de fapt
Cel mai longeviv animal vertebrat de pe Terra este o creatură ce poate fi zărită foarte rar, trăind mai ales în adâncurile apelor înghețate ale Oceanului Arctic și Atlanticului de Nord. Este și motivul pentru care poartă numele de rechin de Groenlanda (Somniosus microcephalus). Un exemplar foarte bătrân a fost depistat, în mod surprinzător, mult mai la sud, în zona Insulelor Belize, din Marea Caraibelor.
Cel mai longeviv animal vertebrat de pe planetă, zărit în Caraibe
Cel mai longeviv animal vertebrat de pe planetă este un pește ciudat, retras, ce poate fi cu greu zărit sau fotografiat. Este vorba de rechinul de Groenlanda, al cărui mediu natural îl constituie apele reci și de mare adâncime ale Oceanului Arctic și ale Atlanticului de Nord.
El poate trăi peste 250 de ani, dar unele exemplare pot atinge și 4-500 de ani. Un studiu din 2016 a stabilit vârsta unui exemplar, prin datarea cu radiocarbon, la aproximativ 400 de ani, scrie BBC. Cercetătorii au mai descoperit că acest tip de rechin crește cu doar 1 centimetru pe an, atingând maturitatea sexuală abia în jurul vârstei de 150 de ani.
Somniosus microcephalus, adică rechinul de Groenlanda, este pe jumătate orb și aparține unei familii de rechini „adormiți” pentru că se mișcă încet și pe furiș. Poate ajunge la 8 metri lungime și o greutate de 1.200 de kilograme.
Un astfel de rechin de Groenlanda, aparent pierdut, a apărut în largul coastei Belize din Caraibe, în America Centrală, în timp ce o echipă de cercetători se afla pe o barcă pentru a prinde și marca rechini tigru, scrie Mirror. Unul dintre cercetători, Hector Daniel Martinez, a remarcat că „părea foarte, foarte bătrân”, conform sciencealert.com.
Specia rară trăiește în Groenlanda, ce s-a întâmplat, de fapt
Devanshi Kasana, doctorandă la Universitatea Internațională din Florida, făcea parte din echipajul care lucra cu pescarii locali la momentul respectiv, când și-a dat seama că un anumit pește de la capătul undiței lor părea „o creatură destul de leneșă”.
„La început, am fost sigură că este vorba de altceva, cum ar fi un rechin cu șase branhii, care sunt bine cunoscuți în apele adânci de lângă recifele de corali. Am știut că este ceva neobișnuit și la fel au făcut și pescarii, care nu mai văzuseră așa ceva în toți anii lor de pescuit”, a spus Devanshi Kasana.
Kasana a făcut o fotografie a enigmaticului animal și a trimis-o consilierului său, care a spus că părea a fi un rechin de Groenlanda, lucru care a fost confirmat de experți. O altă posibilitate este că ar putea fi un hibrid între un rechin de Groenlanda și un rechin somnoros de Pacific.
Potrivit universității, este pentru prima dată când acest rechin de mari dimensiuni a fost văzut în vestul Caraibelor, în largul celui de-al doilea cel mai mare recif de corali din lume. Descoperirile au fost publicate în revista Marine Biology.
Acești rechini trăiesc la sute de metri adâncime și pot fi văzuți sau fotografiați foarte rar, de aceea se cunosc foarte puține detalii despre viața lor incredibil de lungă. În abisul oceanelor ei cresc, se deplasează și îmbătrânesc. Felul în care-și conservă energia, stilul de viață lent, constituie o adaptare esențială la lipsa de nutrienți din apele adânci.
Găsirea unui rechin de Groenlanda tocmai în zona recifurilor de corali din Belize este neașteptată, dar nu imposibilă. Ei pot ajunge, în cadrul călătoriilor lor abisale, chiar și în adâncurile Mării Caraibelor, aici recifurile „plonjând” chiar și la o adâncime de peste 3.000 de metri.
Rămâne neclar dacă migrația rechinului din Groenlanda spre Belize observat este un fenomen izolat sau, în adâncurile zonei tropicale de recifuri a Caraibelor trăiesc mult mai multe exemplare, ascunse vederii omului.