Cei 80 de ani de dominație a Pentagonului au luat sfârșit. Cum arată și unde se află cea mai mare clădire de birouri din lume

de: Anca Lupescu
20 07. 2023

Timp de 80 de ani, Pentagonul a fost cea mai mare clădire de birouri din lume. Acum, cele 8 decenii de dominație au luat sfârșit, pentru că o altă clădire de birouri i- a luat fața.

Unde se află cea mai mare clădire de birouri din lume. Nu mai e Pentagonul

Bursa de diamante din Surat, India, a devenit cea mai mare clădire de birouri din lume, depășind titlul deținut de Pentagon în ultimii 80 de ani. 

Complexul se întinde pe o suprafață de peste 7,1 milioane de metri pătrați în capitala indiană a diamantelor.

În ultimii 80 de ani, sediul central al Departamentului de Apărare al Statelor Unite, Pentagonul, a deținut cu mândrie titlul de cea mai mare clădire de birouri din lume.

Recent, o clădire de birouri nou construită în Surat, Gujarat, a doborât recordul de opt decenii al Pentagonului pentru a revendica acest titlu.

Noua Surat Diamond Bourse, situată în capitala indiană a diamantelor, se întinde pe o suprafață de peste 7,1 milioane de metri pătrați și 143 de hectare de teren din oraș. Se spune că premierul Narendra Modi va inaugura complexul în cursul acestui an, potrivit unui raport al postului de știri CNN.

Înfrumusețată cu podele de marmură și o zonă centrală luminată, proprietatea întinsă pe 15 etaje este formată din 4.500 de spații de birouri realizate pe dimensiuni (de la 28 de metri pătrați până la 7.000 de metri pătrați) ca ateliere pentru tăierea și lustruirea diamantelor pentru comercianți. 

De asemenea, se mândrește cu 131 de lifturi, precum și cu facilități de luat masa, de vânzare cu amănuntul, de wellness și de conferințe pentru a răspunde nevoilor ocupanților săi.

Arhitecții nu au calculat să bată recordul, dar s-a întâmplat

Proiectarea Bursei de diamante din Surat a fost realizată de firma de arhitectură indiană Morphogenesis. Cu toate acestea, depășirea Pentagonului ca mărime nu a fost o mișcare intenționată, a declarat pentru CNN directorul general al proiectului, Mahesh Gadhavi.

Potrivit Departamentului american al Apărării, Pentagonul dispune de 6.500.000 de metri pătrați de spații de birouri, ceea ce reprezintă de trei ori mai mult decât suprafața de la Empire State Building. 

Are 7.754 de ferestre, iar coridoarele se întind pe 28 de kilometri. Se spune că în oricare dintre cele cinci panouri ale clădirii ar încăpea cu ușurință clădirea Capitoliului SUA. 

„Designul său în formă de raze și inele înseamnă că este nevoie de doar aproximativ 7 minute pentru a merge între cele mai îndepărtate două puncte ale clădirii”, susține site-ul apărării americane.

Raportul CNN a sugerat că proiectul costă în jur de 388 de milioane de dolari. În ciuda faptului că a fost afectată de pandemia Covid timp de doi ani, primul set de ocupanți va veni în noiembrie, după un total de patru ani de construcție.

Sustenabilitatea se află, de asemenea, în centrul proiectului bursei de diamante, cu caracteristici eficiente din punct de vedere energetic, cum ar fi ventilația naturală pentru aproximativ jumătate din structură și zone comune alimentate cu energie solară.

Între timp, proiectul „Dream City” din Surat – care își propune să transforme orașul pe o suprafață de aproximativ 1 730 de acri – este, de asemenea, în curs de planificare.