Cea mai veche piramidă din lume stârnește controverse. Care sunt originile ei, de fapt

de: Iulia Kelt
04 12. 2023

Luna trecută, un studiu publicat în Archaeological Prospection a atras atenția media datorită afirmației extraordinare conform căreia un munte din Indonezia există, de fapt, cea mai veche piramidă construită de oamenii antici.

Vezi și: Piramidele din Egipt, motiv de glume deocheate pentru egiptenii antici. De ce ar fi fost ridicate mărețele monumente, de fapt

Oamenii de știință se contrazic unii pe alții

Cu toate acestea, reacțiile arheologilor de atunci au stârnit scepticism în legătură cu concluziile îndrăznețe ale studiului.

Conform lucrării, Gunung Padang, care se traduce ca Muntele Iluminării, nu a fost format natural, ci a fost sculptat meticulos în forma sa actuală acum între 25.000 și 14.000 de ani.

Dacă acest lucru ar fi adevărat, piramida ar fi mult mai veche decât cele mai vechi piramide din lume.

Printre alte afirmații îndrăznețe se numără și existența „cavităților sau camerelor ascunse” la locul respectiv, precum și faptul că situl însuși părea să fi fost îngropat de mai multe ori „posibil pentru a i se ascunde adevărata identitate în scopuri de conservare”.

Lutfi Yondri, un arheolog de la BRIN din Bandung, Indonezia, a declarat pentru Nature că cercetarea sa arată că oamenii din zonă au locuit în peșteri acum între 12.000 și 6.000 de ani și nu au lăsat nicio dovadă că ar fi avut abilități remarcabile de zidărie.

Flint Dibble, arheolog de la Universitatea Cardiff din Marea Britanie, a declarat, la rândul său, pentru Nature că lucrarea a folosit „date legitime”, dar a tras concluzii nejustificate..

Vezi și: Care ar fi, de fapt, cea mai veche piramidă din lume

Cea mai veche piramidă, pusă sub semnul întrebării

Conform echipei, mostrele de sol din jurul părților dealului pe care ei le consideră cea mai veche parte a construcției datează acum 27.000 de ani.

Chiar dacă acest lucru ar putea fi adevărat, alți arheologi subliniază că aceste mostre de sol nu au arătat semne, cum ar fi fragmente de oase sau cărbune, care să indice activitate umană.

În esență, fără alte semne mai convingătoare de activitate umană în jurul său, toate acestea sunt dovezi ale unui sol foarte vechi.

Vezi și: Descoperire remarcabilă în Egipt: Marea Piramidă de la Giză, sursă de noi mistere, după mii de ani