Cea mai nouă lovitură pentru piața imobiliară din România: așa îngropi construcțiile, tranzacțiile și dezvoltatorii

de: Alexandru Puiu
02 08. 2023

Românii care visau la un apartament sau o casă, dar mai ales cei care sperau să vândă un imobil, tocmai au primit o nouă lovitură financiară care s-ar putea să le pună fanteziile în cui. Este vorba de noi impozite pregătite de Guvern.

În perioada imediat următoare, Codul Fiscal din România va suferi două modificări importante pe zona de imobiliare. Este vorba de un nou impozit pentru tranzacțiile cu imobile noi, dar și unul pentru deținerea mai multor locuințe. Ca un detaliu important, pe partea tranzacții imobiliare cu clădiri rezidențiale noi, a fost stabilită o valoare minimă de 600.000 de lei sau 121.000 de euro peste care va fi simțit impozitul cu pricina. Impozitele noi vin la pachet peste toate celelalte taxe și impozite care erau deja asociate cu tranzacțiile imobiliare de pe meleaguri mioritice.

Noi impozite pentru imobiliare, direct de la Guvern

În ultima săptămână, în spațiul public, mai ales în rândul antreprenorilor, s-a iscat un scandal foarte mare vizavi de lovitura dureroasă pe care o aduce statul român clasei de mijloc. În doar câteva cuvinte, patronii sunt forțați de autorități fie să umfle prețurile la serviciile și produsele pe care le oferă, fie să își dea cea mai mare parte a profitului către statul român, fie să plece din țară. Statistic, cei mai mulți probabil că vor merge pe ultima variantă sau vor îmbrățișa cu două mâini economia gri și neagră.

Revenind însă la imobiliare, problema pleacă de la imobilele noi, la prima lor vânzare, care vor fi supuse unei noi forme de impozitare, aferentă strict acestui gen de tranzacții – impozitul pe tranzacțiile imobiliare cu clădiri rezidențiale – care va fi aplicat dezvoltatorilor, fie ei persoane fizice sau juridice, conform Avocatnet.ro. În ceea ce privește definiția primei vânzări, aceasta este explicată ca fiind înstrăinarea care are loc după încheierea procesului verbal de recepție finală a imobilului respectiv.

Impozitul aferent acestui tip de tranzacție va fi plătit notarului public înainte de autentificarea actului de vânzare-cumpărare, indiferent de modalitatea și termenele în care va fi efectuată plata pentru imobil, după cum urmează:

  • Impozitul pe tranzacțiile imobiliare cu clădiri rezidențiale se calculează, la prima vânzare, prin aplicarea unei cote de 5% asupra prețului de vânzare al fiecărei clădiri rezidențiale vândute, din care se scade valoarea de 600.000 lei, fără a lua în considerare taxa pe valoarea adăugată aferentă.
  • În situația în care prețul de vânzare al fiecărei clădiri rezidențiale este inferior valorii minime stabilite prin studiul de piață realizat de către camerele notarilor publici cu experți evaluatori autorizați în condițiile legii, impozitul se calculează la nivelul valorii stabilite prin studiul de piață din care se scade valoarea de 600.000 lei.

În același proiect de ordonanță pentru modificarea Codului Fiscal a fost certificată și suprataxarea celor care au proprietăți în valoare de peste 500.000 de euro sau 2,5 milioane de lei, după cum urmează: ”sunt obligate la plata impozitului pe deținerea mai multor proprietăți imobiliare persoanele fizice care au în proprietate clădiri situate în România a căror valoare impozabilă depășește 2.500.000 lei”, conform sursei citate. Punctual, vorbim de 1% anual calculat asupra diferenței dintre suma valorilor impozabile individuale comunicate de către organul fiscal local prin decizia de impunere și plafonul de 2.500.000 lei.

Nu în ultimul rând, crește impozitul ”clasic” pentru tranzacții imobiliare, care în prezent este datorat de persoane fizice la transferul proprietății imobiliare și are o valoare de 3% pentru imobilele deținute o perioadă de până la 3 ani inclusiv și 1% pentru imobilele deținute o perioadă mai mare de 3 ani. Acesta va deveni 5% pentru construcțiile de orice fel și terenurile aferente acestora, precum și asupra terenurilor de orice fel fără construcții, deținute o perioadă de până la 3 ani inclusiv și 3% pentru imobilele deținute o perioadă mai mare de 3 ani.

Ca pachetul să fie complet, se dorește și mărirea TVA-ului de la 5% în prezent la 9% pentru ”livrarea de locuinţe care au o suprafață utilă de maximum 120 mp, exclusiv anexele gospodărești, a căror valoare, inclusiv a terenului pe care sunt construite, nu depășește suma de 600.000 lei, exclusiv taxa pe valoarea adăugată, achiziţionate de persoane fizice în mod individual sau în comun cu altă persoană fizică/alte persoane fizice”. Cel mai probabil, măsura din urmă se va aplica de anul viitor.