Cea mai nouă lovitură pentru buzunarul românilor vine de la Guvern. Cresc taxele și accizele, dispar scutirile

de: Alexandru Puiu
04 09. 2023

Legislația fiscală din România va suferi schimbări importante în următoarele săptămâni și luni, iar momentan există mai multe proiecte pe marginea schimbărilor. Cea mai recentă variantă de lucru este din 18 august și tocmai a ajuns online.

Noul proiect pentru actualizarea Codului Fiscal a fost detaliat în weekend de Profit.ro, iar modificările, în mod previzibil, par să vizeze majorarea taxelor, impozitelor și desființarea anumitor excepții de la taxare.

Ce taxe și impozite urmează să fie introduse în România

În noul proiect aflat în dezbatere în coaliție, microîntreprindere vor fi taxate în funcție de două praguri. La încasări de până la 60.000 de euro inclusiv, se achită 1%. În timp ce 3% vor plăti microîntreprinderile cu venituri de peste 60.000 de euro, respectiv cei care desfășoară activități, principale sau secundare, corespunzătoare codurilor CAEN: 5821 – Activități de editare a jocurilor de calculator, 5829 – Activități de editare a altor produse software, 6201 – Activități de realizare a soft-ului la comandă (software orientat client), 6209 – Alte activități de servicii privind tehnologia informației, 5610 – Restaurante, 5621 – Activități de alimentație (catering) pentru evenimente, 5629 – Alte servicii de alimentație n.c.a., 5630 – Baruri și alte activități de servire a băuturilor, 6910 – Activități juridice, pentru activități ale notarilor și avocaților, 8621 – Activități de asistență medicală generală, 8622 – Activități de asistență medicală specializată, 8623 – Activități de asistență stomatologică, 8690 – Alte activități referitoare la sănătatea umană.

IT-iștii vor plăti impozit pentru veniturile care depășesc 10.000 de lei brut. În plus, scutirea de impozit pe venit s-ar aplica la un singur angajator, pentru veniturile brute lunare de până la 10.000 lei inclusiv obținute din salarii și asimilate salariilor realizate de persoana fizică în baza unui singur contract individual de muncă, raport de serviciu, act de delegare sau detașare sau a unui statut special prevăzut de lege, pe baza opțiunii exprimate, în scris, prin declarație pe propria răspundere depusă la angajator/plătitor, după caz. Angajații din construcții și industria alimentară vor plăti CASS.

Dobânzile la titlurile de stat vor fi impozitate în premieră cu 10%. Câștigurile pe bursă vor veni și ele cu un impozit între 0,5 și 1,5%, în funcție de cât de mult timp sunt deținute acțiunile.

„Pentru veniturile sub formă de dobânzi, impozitul se calculează și se reține la momentul plății dobânzii, de către entitățile autorizate potrivit legii cu vânzarea, colectarea subscrierilor şi să efectueze plăţile aferente acestor instrumente de datorie publică”, se arată în documentul citat.

Nu în ultimul rând, ANAF îți va cere 70% din banii pe care nu-i poți justifica, în loc de 16% cum e în prezent. (draftul inițial vorbea despre 50%). IT-iștii vor avea posibilitatea să nu cotizeze la Pilonul II de pensii. PFA-urile vor plăti CASS pentru veniturile mai mari de 60.000 de euro.