Cea mai nouă lovitură de la ANAF pentru oamenii HoReCa, barmanii, ospătari, chefi: ”Legal, nu trebuie să mai existe”

de: Alexandru Puiu
10 03. 2023

După ce a reglementat și impozitat bacșișul din HoReCa, șeful ANAF continuă să pună tunurile pe angajații din restaurante, baruri, cafenele. Acest domeniu pare să fi apogeul evaziunii fiscale din România, altfel este greu de explicat efortul instituției de a descuraja pe cât posibil barmanii, ospătarii, chefii și barista.

În fiecare colț al mapamondului, pe tejgheaua unui bar, poate și la un restaurant sau la recepția unui hotel, există un borcan pentru bacșiș. Îl vezi și la Starbucks, și la bodega din colț. Este omniprezent și vine fără niciun fel de obligație pentru client. De multe ori, poate fi vorba de o găletușă de tablă, poate fără niciun înscris pe ea. S-ar putea chiar să aibă un proiect asociat, să faciliteze strângerea de fonduri pentru o cauză nobilă, dar nu neapărat. Uneori este marcat tips, bacșiș în engleză, iar scopul lui este evident. Din păcate, șeful ANAF insistă, ”Nu mai este legal”.

Borcanul de bacșiș, ultima redută a evaziunii fiscale din România rămasă nerezolvată

“Bacșișul trebuie să fie fiscalizat pentru că așa prevede legea. Acei proprietari de localuri nu ar trebui să folosească acel mecanism cu borcanul pe bar și cineva pune bani. Nu mai este legal”, a explicat Lucian Heiuș în această săptămână.

Deși nu au fost făcute încă verificări vizavi de fiscalizarea bacșișului începută în acest an, șeful fiscului continuă să-i aibă în vizor pe românii care, aparent din inconștiență, au ales să activeze în HoReCa. ”Trebuie să ne ducem acolo unde se produce marea evaziune fiscală doar pe baza unei analize de risc. Din analizele de risc pe care le facem să vă imaginați că acel borcan cu 100-200 lei adunați nu reprezintă ceva. Dar legal, nu trebuie să mai existe așa ceva”, a explicat el.

Deși atitudinea lui Heiuș pe acest subiect al ”borcanului” pare blândă la început, oficialul a spus că, în orice moment, se află la o sesizare distanță de un control. Cu alte cuvinte, dacă cineva îți vrea răul, riști sancțiuni usturătoare, indiferent ce este sau nu în acel borcan.”Am merge oriunde există o sesizare în acest sens. Suntem obligați să mergem la orice sesizare asumată. Sesizarea pot să o facă angajații sau clienții”, a mai afirmat șeful Fiscului.

„N-au un regim clar a ce se întâmplă cu ele. Practic asta se întâmpla înainte cu tot bacșișul care se colecta cumva pe un flux paralel celui de colectare a veniturilor prin casa de marcat. Acum, la nivel intern, se poate stabili un regulament ca la fiecare jumătate de zi sau când se schimbă turele, acele sume să se inventarieze, să se numere și să se înregistreze în casa de marcat”, a precizat Dan Manolescu, președintele Camerei Consultanților Fiscali pentru Hotnews.ro.