Cea mai mare femeie din lume: un singur bărbat s-a ridicat la „nivelul” ei. Povestea neobișnuită și tristă a Annei Haining Bates

de: Iulia Kelt
08 05. 2023

Anna Haining Swan Bates, pe lângă faptul că a avut o personalitate imensă, a fost, la propriu, considerată „Cea mai mare femeie din lume”, după cum vei afla din cele ce urmează.

Anna Haining Bates – cea mai mare femeie din lume

Cea mai mare femeie din lume și cum a încercat ea să trăiască în lumea „oamenilor obișnuiți”

Anna Haining Bates s-a născut în data de 6 august 1846, în Nova Scoția, și a făcut parte dintr-o familie destul de numeroasă, ea fiind al treilea dintre cei 13 copii, toți de talie medie, în afară de ea.

În timp ce unele surse spun că Bates ar fi fost un bebeluș de mărime medie, altele sugerează că ar fi cântărit 13 kilograme chiar de la naștere (evident, un record). Până la împlinirea vârstei de 15 ani, ea era mai înaltă ca mulți copii de vârsta ei, iar creșterea ei nici măcar nu se oprise încă.

Deși nu a fost niciodată diagnosticată oficial, s-a stabilit ulterior că Anna Bates s-a născut cu gigantism, afecțiune care apare din cauza unei tumori la nivelul glandei pituitare, care, la rândul său, eliberează hormoni de creștere în exces. Persoanele care trăiesc cu gigantism cresc foarte rapid și, de obicei, au o durată de viață semnificativ mai scurtă decât în cazul celor sănătoși.

Familia Annei Bates a fost destul de înțelegătoare în ceea ce privește condiția unică a fiicei lor. Se știe că, atunci când era în școala primară, tatăl ei i-a construit un birou gigant, la care chiar să poată sta confortabil.

Dar asta nu a fost tot.

De asemenea, i-a construit un pat foarte mare pentru a se asigura că va dormi la fel de confortabil ca toți ceilalți din casă. Din păcate, el nu a putut-o proteja de lumea exterioară, adesea răutăcioasă.

Pe măsură ce știrile despre această fetiță cea mare continuau să se răspândească, oamenii din Nova Scoția au început să viziteze ferma familiei ei în speranța că o vor vedea.

Ziarele locale au început să publice povești despre ea, ceea ce nu a făcut decât să sporească interesul, dar și răutatea. Un ziar chiar s-a referit la ea ca fiind un „bebeluș gigant”.

Așa că, de la o vârstă oarecum fragedă, Bates a devenit o curiozitate pentru lumea exterioară, iar familia ei a început rapid să vadă in asta o metodă de valorifica „darul”.

Anna Haining Bates – cea mai inalta femeie din lume

Viața de adult a Annei Haining Bates și decesul prematur

Uneori mergea în turnee, alteori avea grijă de frații săi mai mici, dar atunci când avea timp, încerca să-și ocupe timpul cu lectura și să rămână concentrată asupra altor interese artistice pe care le avea.

Deși, cu siguranță, experiența ei nu a fost una obișnuită, a făcut tot posibilul să se concentreze, în continuare, la toate lucrurile tipice pe care le făceau și alți copii de vârsta ei.

A încercat să aibă parte de o viață normală, însă existența ei a fost marcată de nesiguranță și de criticile oamenilor din jurul ei.

În timp ce vizita un circ din Halifax, Bates l-a cunoscut pe Martin Van Buren Bates, un tip care avea, la fel ca ea, mai bine de 2.1 m.

Evident, fiecare prinț are nevoie de prințesa lui și fiecare uriașă are nevoie de uriașul ei. Bates s-a căsătorit cu Martin în 1871, la Londra, după ce cuplul s-a îndrăgostit nebunește. Nu a mai durat mult, iar cei doi au început să facă turnee de circ împreună.

Anna Haining Bates alături de soțul ei Martin Van Buren Bates 

În 1888, după ce s-a luptat cu tuberculoză și multe probleme cu tiroida, Bates a murit de insuficiență cardiacă în timpul somnului. Acest lucru s-a întâmplat cu doar o zi înainte de a împlini 42 de ani.