Cea mai bătrână persoană din lume, studiată de cercetători. Maria Branyas are 116 ani și e sănătoasă tun. „Nu am suferit de nicio boală”
O femeie în vârstă de 116 ani, cea mai bătrână persoană din lume în prezent, este studiată de oamenii de știință, într-o încercare de a descoperi care sunt secretele longevității și de a dezvolta tratamente pentru unele probleme de sănătate.
Centenara, sănătoasă tun la 116 ani
Centenara, Maria Branyas, născută în San Francisco, nu are alte complicații de sănătate în afară de probleme de auz și mobilitate. Femeia este activă pe X, anterior Twitter.
Spre deosebire de majoritatea persoanelor de vârsta ei, centenara nu are probleme cardiovasculare și nici probleme de memorie. Poate povesti fără probleme întâmplări de pe vremea când avea doar patru ani.
„Este incredibilă”, a declarat Dr. Manel Esteller, directorul Institutului de Cercetare a Leucemiei Josep Carreras (IJC-CERCA) și profesor de genetică la Universitatea din Barcelona, care i-a prelevat probe ADN la azilul la care se află ea, din Olot, Gerona, în nordul Spaniei.
Doctorul Esteller, un lider mondial în domeniul geneticii, vrea să descopere în ce măsură genele doamnei Branyas explică longevitatea sa și cât de mult ține de stilul său de viață.
Centenara, sfaturi pentru o viață lungă și bună
Maria Branyas, fiica unui jurnalist din Pamplona, s-a născut la 4 martie 1907 în San Francisco, California, dar s-a întors în Spania când era copil. A trăit în diferite zone din regiunea Catalunya și a avut trei copii.
Centenara a învins Covid-19 în 2020 și a supraviețuit Războiului Civil Spaniol, unui cutremur puternic din Statele Unite ale Americii și unui incendiu de proporții.
Femeia sfătuiește pe oricine speră să trăiască o viață lungă să elimine „persoanele toxice” din viața lor, precum și să evite „excesele”.
„Întotdeauna am mâncat puțin, dar de toate, și nu am urmat niciodată vreun regim. Nu am suferit de nicio boală și nu am trecut prin sala de operație.”, a spus ea.
„Ordine, liniște, o bună legătură cu familia și prietenii, contactul cu natura, stabilitate emoțională, multă pozitivitate și distanță față de oamenii toxici.”, a mai scris ea pe Twitter, după ce a fost întrebată despre secretele longevității.
Cu toate acestea, ea a recunoscut că cel mai probabil, dincolo de aceste lucruri, își datorează longevitatea și moștenirii genetice și norocului, lucru cu care doctorul Esteller este de acord.
„Este clar că există o componentă genetică, deoarece există mai mulți membri ai familiei ei care au peste 90 de ani.”, a explicat doctorul.
În ce măsură genele ei au protejat-o de deteriorarea legată de vârstă este ceea ce echipa sa va încerca să descopere în laborator.
„Ceea ce este clar este că este o persoană cu o rezistență extraordinară. Este o adevărată supraviețuitoare.”, a adăugat doctorul, potrivit Daily Mail.
Obiectivele studiului
Studiul va analiza șase miliarde de segmente din ADN-ul ei, concentrându-se asupra a 200 de gene direct legate de îmbătrânire. Rezultatele vor fi comparate, potrivit doctorului Esteller, cu cele obținute de la fiica ei mijlocie, care are 79 de ani.
Ea mai are o altă fiică, care are 90 de ani, și a mai avut un fiu care a murit într-un accident la vârsta de 77 de ani.
Scopul cercetării este de a ajuta la dezvoltarea unor medicamente capabile să combată bolile cauzate în mod obișnuit de bătrânețe.
„Sperăm că studiul celulelor Mariei ne va oferi noi indicii despre cum să abordăm bolile neurodegenerative sau cardiovasculare asociate cu vârsta, precum și cancerul.”, a explicat doctorul.
Viața celei mai bătrâne persoane din lume, marcată de drame
În ciuda faptului că a ajuns cu o sănătate de fier la vârsta de 116 ani, viața Mariei Branyas nu a fost tocmai roz. De fapt, a fost marcată de mai multe drame.
Cea mai bătrână Maria din lume și-a pierdut tatăl la o vârstă fragedă. Bărbatul a murit de tuberculoză în timpul călătoriei familiei sale pe ocean din Statele Unite ale Americii către Spania, în timpul Primului Război Mondial.
Branyas a început încă de atunci să aibă probleme cu auzul. Și-a pierdut capacitatea de a auzi cu o ureche după ce a căzut de pe puntea superioară pe cea inferioară, în timp ce se juca cu frații ei.
Mai târziu, în anul 1918, când ea avea doar 11 ani, pandemia de gripă spaniolă a început să bântuie lumea. Apoi, când avea 29 de ani, a izbucnit războiul civil spaniol, lăsându-i „amintiri foarte urâte”, după cum a spus ea, fără să vrea să detalieze. La scurt timp a urmat cel de-Al Doilea Război Mondial.
Nici ziua nunții eu nu a fost de vis. După ce au așteptat ore întregi să înceapă slujba de cununie, ea și soțul ei au aflat că preotul care urma să le oficieze căsătoria murise în mod neașteptat. Familia a trebuit să se urce într-o mașină și să caute un alt cleric.
Viața profesională i-a fost dificilă. Maria Branyas a lucrat ca asistent medical alături de soțul ei medic până la decesul lui, în 1976. L-a sprijinit în spitalul de campanie naționalist din Trujillo, Extremadura, în timpul Războiului Civil Spaniol.