Ce trebuie să știi despre contul bancar: diferențele între depozit, cont curent și cont de credit
Produsele băncilor au devenit indispensabile pentru tot mai mulți oameni, atât din România, cât și din restul lumii.
Fie că vorbim despre accesarea unui credit, efectuarea unui transfer, plata facturilor sau depozitarea banilor, instituțiile bancare ne oferă soluții care să ne ajute să gestionăm o problemă sau o anumită necesitate a noastră. Doar că, în pofida popularității acestor servicii, mulți români nu cunosc detalii despre fiecare în parte.
Un exemplu veritabil în acest sens este contul bancar. Acesta mai poartă denumirea și de cont curent și este principalul instrument de care ai nevoie, în majoritatea operațiunilor financiare în care e implicată banca ta parteneră.
În general, contul bancar are ca principală funcționalitate aceea că-ți permite să faci plăți sau încasări. De exemplu, din contul tău bancar unde să presupunem că angajatorul îți depune salariul, poți să-ți plătești facturile. Poți, de asemenea, să oferi unei anumite persoane referințe despre contul tău bancar (cum ar fi IBAN-ul), iar persoana respectivă să-ți poată transfera o anumită sumă de bani acolo.
Folosești zilnic contul bancar, dar habar n-ai ce înseamnă
Poți dispune de acei bani în ce formă dorești. De exemplu, poți merge la casieria băncii pentru a retrage numerar, poți scoate numerar de la ATM-uri dacă deții un card bancar atașat contului respectiv sau poți efectua plăți din aplicația mobilă, desigur în cazul în care ești înregistrat în sistemul băncii cu un username și o parolă.
Dacă așa stau lucrurile în privința contului curent, deci al contului bancar, trebuie să discutăm acum și despre așa-zisul cont de credit. Mai precis, ne referim la cardurile de credit emise de bănci clienților care-l solicită și, desigur, care îndeplinesc anumite condiții de solvabilitate.
Specificul acestui card este acela că emitentul cardului îl împrumută pe titular cu o sumă de bani. Deci banca ce ți-a emis acest card îți pune la dispoziție o sumă de bani sub formă de împrumut, pe care o poți folosi, de exemplu, la cumpărături, atunci când rămâi fără bani. Banii se returnează în anumite condiții conform înțelegerii dintre client și bancă. Poate fi vorba despre unele dobânzi sau despre anumite termene de returnare în care nu se percepe niciun fel de dobândă – depinde de oferta băncii.
Ca diferență majoră, cardul de credit nu este același lucru cu cardul de debit. Cardul de debit are o sumă fixă, de exemplu salariul tău, și nu poți cheltui mai mulți bani decât ai disponibili pe el.
În cele din urmă, contul de depozit (cunoscut și sub denumirea de cont de economii), este acel cont deschis la o bancă destinat economiilor tale. Ai, de asemenea, un cond unic IBAN, iar acolo depui anumite sume de bani și banca îți oferă o anumită dobândă pentru acestea. În practică, majoritatea băncilor oferă depozite mai mari pentru depozitele la termen și cu cât termenul este mai îndelungat. Un depozit la termen presupune, de exemplu, că depui 5.000 de lei pentru 1 an de zile și la final primești o dobândă de 10%. Dacă retragi toți banii sau o parte din ei mai devreme, banca fie te taxează la dobândă fie ți-o anulează complet.