Ce simți cu 1 minut înainte să mori. Concluzia tulburătoare care ne poate schimba perspectiva asupra morții

de: Cojocaru Cristian
15 04. 2023

Multor oameni le este frică de moarte, de aceea, o mare parte dintre aceștia preferă să nu se gândească la ultimele momente din viețile lor. Totuși, ce anume simți înainte să mori? Sunt șanse ca acum, cercetătorii să fi găsit răspuns la una dintre marile întrebări din viața unui om.

Cei care au trăit aceste senzații au afirmat că înainte de punctus terminus al vieții, totul se transformă în liniște și pace, însă în continuare, totul este învăluit în mister din punct de vedere științific. Cercetătorii, după zeci de ani de experimente, continuă să aloce foarte mult timp în cercetarea acestui ultim moment al vieții unui om.

Mai multe ipoteze au luat naștere care au la bază anecdote, amintiri sau studii efectuate pe animale. Totuși, un nou răspuns a apărut la orizontul științei, aducând cercetătorii tot mai aproape de a putea da un răspuns concret în acest sens.

Profesorul de psihiatrie și științe neurocomportamentale Dr. Bruce Greyson de la Universitatea din Virginia afirmă cu acele ultime momente ale morții sunt dificil de studiat în timp real. În afara lucrurilor care apare la nivel fizic, moartea fiind asociată cu un lucru dureros, creierul tinde să înceteze acea senzație de durere.

Din multele astfel de episoade experimentate, cele mai multe numără situații precum revederea persoanelor dragi sau vederea unei lumini de la capătul unui tunel. De asemenea, senzațiile corporale ar fi similare cu părăsirea corpului și plutirea.

Scanarea creierului înainte de moarte a venit cu un nou răspuns în acest sens, iar cercetarea a fost publicată în Frontiers of Aging Neuroscience, procedură care a măsurat semnalele electrice produse de creier în cazul unui bărbat în vârstă de 87 de ani care a murit în urma unui stop cardiac.

Astfel, potrivit cercetătorilor, cele 15 secunde dinaintea producerii stopului cardiac, EEG-ul a înregistrat unde cerebrale de înaltă frecvență despre care se crede că ar avea un rol în crearea și recuperarea amintirilor.

„Avem semnale chiar înainte de moarte și imediat după ce inima se oprește, precum cele care se întâmplă la oamenii sănătoși atunci când visează, memorează sau meditează”, după cum a afirmat Dr. Ajmal Zemmar, autorul principal al studiului, pentru Business Insider.

Pacea și liniștea pe care o simți înainte să mori explicată de oamenii de știință

Dr. Greyson a mai afirmat, de asemenea, că atunci când oamenii își amintesc o astfel de experiență, creierul prezintă o activitate ridicată în mai multe părți ale acestuia, precum cele responsabile de memorie, vedere, auz și emoții.

Cercetătorii sunt de părere că lobul temporal, responsabil de procesarea sunetelor, dar și de amintiri, are o legătură cu experiențele extracorporale în cazul momentelor în care organismul se apropie de moarte. Astfel, unii oameni de știință sunt de părere că acestea „sunt pur și simplu reacții biologice și chimice ale creierului”.

În cazul cercetărilor efectuate pe animale, mai concret pe șobolani, a arătat că experiența pozitivă din acele momente pe care oamenii o trăiesc ar putea avea explicație în eliberarea unei cantități considerabile de serotonină eliberată de creierul.

Așadar, acesta ar fi modul prin care creierul ar pregăti organismul pentru moarte prin inducerea unor sentimente de pace și liniște, dar și de a ameliora durerea. Indiferent de colțul lumii, poveștile oamenilor sunt destul de similare, indiferent de credințele culturale sau spirituale ale oamenilor.