Ce se întâmplă în corpul tău dacă bei cafea pe stomacul gol. Avertismentul medicilor
Medicii au emis un avertisment cu privire la posibilele efecte ale consumului de cafea pe stomacul gol. Unele persoane s-ar putea confrunta cu probleme de sănătate din cauza acestui obicei pe care îl au dimineața.
Ce probleme poate cauza consumul de cafea pe stomacul gol
Medicii au atras atenția asupra faptului că atunci când este consumată pe stomacul gol, cafeaua poate interfera cu absorbția anumitor minerale în intestine, cum ar fi calciul, magneziul și fierul.
În ciuda faptului că cercetările sunt încă în stadii incipiente, există indicii că o cană de cafea poate influența microbiota intestinală. Însă, efectele variază de la persoană la persoană și pot depinde de compoziția proprie a florei intestinale.
De asemenea, studiile realizate de-a lungul timpului au arătat că gustul amar al cafelei poate stimula producția de acid gastric. Din această cauză, cafeaua poate provoca arsuri de stomac, ulcer, senzație de greață, reflux gastroesofagian și indigestie și nu este recomandată pentru persoanele care suferă de sindromul colonului iritabil.
Cu toate astea, cercetările mai recente nu au găsit o legătură puternică între cafea și problemele digestive, indiferent dacă este băută pe stomacul gol sau nu.
Posibile efecte secundare ale consumului de cafea
Într-adevăr, sunt oameni extrem de sensibili la cafea, care se confruntă cu arsuri, vărsături sau indigestie ori de câte ori beau cafea, dar frecvența și intensitatea acestor simptome rămân la fel, fie că beau cafeaua după masă ori pe stomacul gol.
Consumul de cafea, fie pe stomacul gol sau după masă, poate avea alte efecte secundare printre acestea se numără: anxietate, palpitații, agravarea unor crize de panică, dureri de cap, migrene sau tensiune arterială crescută.
De aceea, cei mai mulți experți în sănătate recomandă consumul a nu mai mult de 400 de miligrame de cofeină pe zi, adică echivalentul a 4-5 căni de cafea.
Legătura dintre cafea și stres
Un alt contraargument des întâlnit pentru consumul de cafea pe stomacul gol este posibila creștere a nivelului de cortizol, hormonul stresului. Cortizolul este produs de glandele adrenale și ajută la reglarea metabolismului, tensiunii arteriale și a nivelului de zahăr din sânge.
Însă, cei care au constant niveluri crescute de cortizol se pot confrunta cu probleme de sănătate cum ar fi pierderea masei osoase, hipertensiunea arterială, diabetul de tip 2 și bolile de inimă.
Totuși, în cazul persoanelor care beau cafea des, producția de cortizol ca răspuns la cafea pare să fie mult mai mică. Unele studii chiar arată că nu există nicio creștere a nivelurilor de cortizol. Mai mult, nu există dovezi conform cărora consumul de cafea abia după masă scade acest răspuns.
În plus, chiar și în cazul persoanelor care nu beau cafea des, orice creștere a nivelului de cortizol pare să fie temporară. Astfel, este puțin probabil ca acest lucru să cauzeze probleme de sănătate pe termen lung.