Ce se întâmplă dacă bei apă expirată: ce trebuie să știi

de: Ozana Mazilu
03 04. 2023

Ai citit bine: apa îmbuteliată poate avea o dată de expirare. Această dată te avertizează când substanțele chimice vor începe să afecteze gustul apei. Dar nu îți spune nimic despre nivelul de microplastice toxice din băutură.

Durata de valabilitate exactă depinde de marcă. O sticlă Fiji poate dura doi ani, în timp ce altele au o perioadă de valabilitate de doar trei luni.

Ca referință, este perfect legal în America să vinzi sticle de apă după data limită. În ultimii 21 de ani, poziția FDA a fost că apa îmbuteliată poate dura la nesfârșit dacă o depozitezi în mod corespunzător.

Cu toate acestea, apa depozitată necorespunzător poate nu numai să aibă un gust ciudat, dar poate deveni toxică sau contaminată în timp. Este important să cunoști diferența dintre apa care are un gust rău și apa care ar putea să te îmbolnăvească.

Ce se întâmplă dacă bei apă expirată

Substanțele chimice se scurg în apă îmbuteliată, în timp. Când apa îmbuteliată devine învechită, este adesea din cauza faptului că sticla a început să se deterioreze, aruncând substanțe chimice microscopice în ea.

Acești compuși pot face ca apa să aibă gust de medicament, clor sau ozon, spune Bryan Quoc Le, chimist alimentar și autor al cărții 150 Food Science Questions Answered. Unele dintre aceste substanțe chimice sunt mai toxice decât altele, cum ar fi antimoniul, o substanță chimică care îți poate afecta stomacul și intestinele, și esterii ftalați, care îți pot perturba sistemul endocrin.

Sticlele din sticlă eliberează mai puțin esteri de antimoniu și ftalați decât cele din plastic.

Dar majoritatea sticlelor de apă sunt fabricate din plastic de polietilen tereftalat (PET), care tinde să elibereze cel mai mult antimoniu dintre toate materialele comune ale sticlei.

Dar nici sticlele PET nu ar trebui să elibereze suficiente substanțe chimice pentru a face apa din interior toxică. În timp, apa și sticla ating un echilibru chimic, astfel încât doar urme de compuși sunt prezente în băutura ta la un moment dat.

Locul unde depozitezi apa poate afecta și gustul apei. Potrivit Asociației Internaționale de Apă Îmbuteliată, recipientele din plastic sunt ușor permeabile, ceea ce înseamnă că moleculele de aer pot călători în și din sticlă. Dacă depozitezi apă îmbuteliată lângă, de exemplu, o găleată de vopsea, vaporii acelor solvenți de uz casnic se pot strecura în sticlă și pot modifica aroma din interior.

Studiile de până acum spun că cantitatea de substanțe chimice din apa expirată este de obicei sub limitele stabilite de FDA. Cel puțin, atâta timp cât ai depozitat sticla într-un loc răcoros și întunecat.