Ce se întâmplă cu tine dacă nu bei suficientă apă: explicația cercetătorilor

de: Iulia Kelt
06 01. 2023

Ni se spune în mod regulat să bem mai multă apă pentru a ne menține sănătatea, însă niciodată nu ni se explică exact ce anume influeanțează consumul de apă mai mare sau mai mic.

Un nou studiu îți explică de ce este bine să rămâi hidratat mereu.

Studiul care îți arată ce legătură există între consumul de apă și sănătate

Aceasta se bazează pe cercetări care au implicat 11.255 de adulți cu diferite probleme de sănătate.

Testele clinice au studiat sodiul din sânge, raportat la lichidele băute. De obicei, cu cât bem mai multă apă, cu atât nivelul de sodiu din sânge este mai scăzut.

„Rezultatele sugerează că o hidratare adecvată poate încetini îmbătrânirea și poate prelungi viața”, a declarat cercetătorul Natalia Dmitrieva, de la Institutul Național al Inimii, Plămânului și Sângelui (NHLBI) din Maryland.

Cercetările anterioare au evidențiat o legătură între nivelurile mai ridicate de sodiu din sânge și un risc crescut de insuficiență cardiacă.

Autorii studiului sugerează că măsurarea nivelurilor de sodiu din sânge ar putea ajuta medicii să diagnosticheze mai abitir afecțiunile.

„Scopul este de a se asigura că pacienții beau suficiente lichide, evaluând în același timp factorii, cum ar fi medicamentele, care pot duce la pierderea de lichide din corp”, a declarat, la rândul lui, Manfred Boehm, de la NHLBI.

Cercetătorii subliniază că studiul în cauză nu poate dovedi dacă hidratarea este cea care este în primul rând responsabilă pentru creșterea șanselor de a avea o sănătate bună, dar există o mare posibilitate ca acest lucru să fie întocmai așa.

De asemenea, este important de știut faptul că acest studiu se concentrează mai mult pe riscurile pentru sănătate în ceea ce privește deshidratarea, mai degrabă decât pe efectele pozitive suplimentare ale unei bune hidratari.

În prezent, aproximativ jumătate din populația lumii neglijează acest aspect.

Cu alte cuvinte, mulți oameni de pe planetă nu ajung să consume 1,5 L – 2 L de apă, zilnic.

Motivele pentru care aceste lucruri se întâmplă variază, însă, începând cu lipsa apei, în anumite regiuni ale Globului, terminând cu cei care pur și simplu neglijează acest aspect, în ciuda faptului că au acces la apă potabilă.