Ce se întâmplă cu ochelarii de vedere decontați de angajator: ce spune legea, de fapt

de: Iulia Kelt
21 02. 2023

Cu toate că legea este destul de clară, în sensul în care angajații trebuie să beneficieze de examene medicale oftalmologice specializare, dar și de ochelari de vedere conformi, mai ales dacă își petrec mult timp în fața computerul pentru muncă, aceștia nu sunt mereu corect informați în legătură cu acest aspect.

Hotărârea de Guvern nr. 1028/2006, care transpune Directiva UE 90/270/CEE, reglementează care sunt cerințele minime de securitate și sănătate în munca ce implică utilizarea echipamentelor care prezintă un ecran de vizualizare (în zilele noastre, calculatoare, tablete, telefoane smart, ecrane TV etc.), informează avocatnet.ro.

Ochelarii de vedere, cum îi poți deconta

În cazul în care activitatea ta este aproape 100% realizată în fața unui ecran, ar trebui să știi că angajatorul este reponsabil pentru sănătatea ochilor tăi.

„art. 6. Angajatorii trebuie să ia măsurile corespunzătoare pentru a remedia riscurile constatate pe baza analizei care face obiectul art. 5, ținând seama de efectele suplimentare și/sau combinate ale riscurilor identificate”, se arată în Hotărârea de Guvern nr. 1028/2006.

Practic, tu ar trebui să beneficiezi de examene medicale la angajare, ca mai apoi să faci examene regulate pentru a „vedea” cum a evoluat starea ta. Acestea ar trebui să fie decontate de angajatorul tău.

„art. 14. Dacă rezultatatele examenului prevăzut la art. 12. sau ale examenului la care face referire art. 13 arată că este necesar și dacă nu se pot utiliza dispozitive normale de corecție, lucrătorilor trebuie să li se furnizeze dispozitive de corecție speciale, care să corespundă activității respective. (…)

art. 16. Protecția ochilor și a vederii lucrătorilor poate fi asigurată din punctul de vedere al costurilor în cadrul sistemului național de sănătate, în conformitate cu legislația în vigoare”, se arată, de asemenea, în Lege.

Cu alte cuvinte, angajatorul va trebui să îți plătească consultul, dar și ochelarii în sine, de fiecare dată când este necesar.

Totuși, trebui să știi că angajatorul tău nu este obligat prin lege să îți ia alți ochelari dacă ți i-ai spart sau nu-ți mai plac ramele, scopul aici fiind strict legat de sănătate și nimic mai mult.