Ce s-a întâmplat cu ratele românilor în octombrie, cu IRCC și ROBOR. Cu cât s-a majorat rata unui români cu credit de 50.000 de euro

de: Alexandru Puiu
03 10. 2023

În ziua de azi, în România, aproximativ 450.000 de români au credite cu dobândă variabilă. În cazul lor, valoarea ratelor este dependentă de doi indicatori calculați la intervale regulate de timp de BNR. Este vorba de ROBOR și IRCC.

Până la momentul de față, ratele românilor au crescut constant în ultimul an, iar indicele de în funcție de care sunt calculate dobânzile pe care se bazează acele rate a ajuns la aproape 6%. Deși pentru o perioadă de timp ai beneficiat de un avantaj dacă aveai rate calculate pe bază de IRCC, acum cei doi indici au valori similare. Cu alte cuvinte, indiferent de tip de credit pe care ți l-ai făcut, atâta timp cât acesta are la bază o dobândă variabilă, este foarte probabil să ai de suferit, pentru cel puțin trei luni, când se actualizează din nou indicele BNR de referință.

Citește și ANPC pune tunurile pe băncile românești din cauza ROBOR, IRCC și credite în franci elvețieni

Cum s-au majorat ratele românilor în ultima lună, dar în ultimul an

Pornind de la realitatea din piața autohtonă și fluctuațiile indicilor din ultima perioadă, cei de la Observator au făcut o simulare de calcul în jurul unui credit de 50.000 de euro pe o perioadă de 30 de ani cu o dobândă formată din indice și o marjă a băncii de 3,5%.

În urmă cu aproximativ un an, când valoarea IRCC gravita în jurul a 3 procente, rata românilor aflați în scenariul de mai sus era de puțin peste 1500 de lei. La momentul de față, pentru cei mai mulți, a sărit de 2000 de lei. Astfel, s-a ajuns în situația ca valoarea plătită în fiecare lună să fie la fel ca în cazul celor cu rate bazate pe ROBOR. În urmă cu un an, când aceasta era de aproape 8 procente, au fost câteva luni în care rata a trecut de 2400 de lei. La momentul de față, în contextul unui ROBOR de 6,4%, rata a ajuns la 2.175 lei.

Citește și Ca să scape de ratele mari la bănci, românii au devenit inventivi: ce au ajuns să facă, îngroziți de dobânzi

Ce s-a întâmplat cu IRCC în octombrie

Indicele de referință pentru creditele consumatorilor (IRCC), introdus prin OUG 19/2019, este la momentul de față de 5,96% pe an. Valoarea este în urcare infimă față de acum trei luni, când discutam de 5,94%. Cu alte cuvinte, ”saltul” este doar 0,02%. În teorie vorbim tot de o majorare. În practică, nu ar trebui să se reflecte în mai mult de câțiva lei în plus la rată. Valoarea a fost confirmată de oficialii BNR la începutul weekendului.

Care referință, IRCC-ul este calculat ca medie aritmetică a ratelor de dobândă zilnice ale tranzacțiilor interbancare în trimestrul II din 2023. Conform OUG 19/2019, pentru creditele acordate în moneda naţională, dobânda va fi compusă dintr-un indice de referinţă calculat exclusiv pe baza tranzacţiilor interbancare la o anumită perioadă, la care creditorul poate să adauge o anumită marjă fixă pe toată perioada derulării contractului. Indicele de referinţă pentru credite acordate în lei cu dobânda variabilă se publică în fiecare zi lucrătoare pe website-ul Băncii Naţionale a României.