Ce s-a ales de singurul stadion de Liga I făcut într-un sat din România. Construit din capriciile lui Ceaușescu, acum colosul din Scornicești zace în ruină

de: Beatrice Dumitru
19 09. 2023

Pe vremuri, Scorniceștiul se lăuda cu unul dintre cele mai frumoase stadioane din țară și cu o echipă care progresa rapid. Acum, însă, arena din localitatea natală a lui Nicolae Ceaușescu arată ca după război și au mai rămas doar betoane și moloz.

Stadionul din Scornicești este o ruină

Stadionul din Scornicești ș-a consstruit la dorința lui Nicolea Ceaușecu. În anul 1975, atunci când a fost inaugurat, era unul dintre cele mai moderne din țară, primul pe care s-au montat scaune, în număr de 20.000.

Arena a costat 400 de milioane de lei la acea vreme, cea mai scumpă din acei ani. „Structura de rezistență este proiectată să reziste 400 de ani” era reclama făcută stadionului. Formația din Scornicești a promovat în 1978 în Divizia B, apoi, un an mai târziu, în Divizia A.

Stadionul din Scornicești a costat 400 de milioane de lei.

La formația din localitatea dictatorului Nicolae Ceaușescu au jucat nume mari ale fotbalului romănesc, pritre care Ilie Balaci, Victor Pițurcă, Ilie Dumitrescu, Dan Petrescu sau Dorinel Munteanu. În prezent, Scorniceștiul are o echipă modestă de Liga a patra.

Ce a mai rămas din stadionul lui Nicolae Ceaușescu

Grandoarea de altădată a stadionului a pălit în timp și a ajuns o ruină. În afară de Tribuna 1, care este dotată cu scaune, pe Stadionul Viitorul mai sunt doar betoane şi moloz. Sub aceată tribună există anumite spaţii comerciale şi făbricuţe de confecţii. Tot la Tribua I mai sunt scaune, iar gazonul este singurul care arată decent.

Citește și: A fost visul ”tovarășilor” până să moară în fașă și să rămână în ruină: Ce s-a întâmplat cu Vidra, stațiunea care trebuia să fie cea mai mare din Europa

Complexul are şi piscină, săli de masaj, jacuzzi, toate rămase în paragină, pemtru că nu au mai fost folosite de ani de zile, în timp ce în hotelul din complex se află acum locuinţe sociale.

”S-a ales praful! Am trecut pe acolo, să văd ce mai e. Taifunul… tornada, dacă venea, nu putea să facă așa jaf. După presupusa Revoluție, se pot întâmpla multe”, spunea Dumitru Dragomir, fost președinte la echipa din Scornicești, cu ceva timp în urmă.

Cel mai mare blat din fotbalul românesc

Formația FC Olt Scornicești a fost implicată în cel mai mare blat din fotbalul românesc, în 1978, când obţinea promovarea din Divizic C în Divizia B. Trebuia să marcheze mai mult decât contracandidata la promovare și cu complicitatea miliției și a arbitrilor, echipa lui Ceaușescu a câștigat cu 18-0, după ce meciul a fost prelungit cât a fost nevoie.

”Ceauşescu, în trei ani cât am fost eu preşedinte, a venit de două ori la echipă. Nu erau telefoane d-astea, mobile. Şi au pus maşini din 30 în 30 de km. Şi un poliţist dintr-ăsta care stătea mai prost cu cartea a spus la pauză că echipa conducea cu două la zero. Iar ăştia de la noi au înţeles 9-0.

Şi au început şi ai noştri să dea goluri. Era panaramă, ce să mai” Pe vremea aia, la diviziile inferioare nu veneau observatori, nu venea nimeni”, povestea Dumitru Dragomir, în trecut.

Citește și: Staţiunea din România, cândva perlă a Europei, care poate renaște din propria cenușă. Nu intra oricine aici, era celebră pe vremea lui Ceauşescu

Echipa din localitatea natală a lui Ceaușescu s-a prăbușit după căderea regimului comunist. Scorniceștiul a fost declarat oraș în anul 1989 și are puţin peste 11.000 de locuitori.