Ce părere au românii despre inteligența artificială. De ce unii o consideră dăunătoare

de: Anca Lupescu
07 08. 2023

Un sondaj relevă că 32% dintre românii cu acces la interna utilizează zilnic instrumente de Inteligență Artificială. Sondajul a fost realizat de The Center, la cererea G4Media.ro. 91% dintre respondenți spun că au auzit de instrumentele de Inteligență Artificială.

Românii folosesc zilnic instrumente  de inteligență artificială

Doar 46% dintre respondenți spun că nu au folosit niciodată instrumente IA. În schimb, 13% spun că folosesc săptămânal instrumente IA.

Întrebați „Cum ați descrie efectul inteligenței artificiale asupra societății”, 52% dintre românii cu internet au spus că efectul este pozitiv, în timp ce 26% au spus că este negativ.

Cei care vorbesc despre efectele pozitive ale inteligenței artificiale asupra societății se referă la accesul rapid la cunoaștere, posibilități de dezvoltare și comunicarea mai rapidă.

Cei care au spus că efectele IA sunt negative asupra societății au invocat timpul prea mare petrecut la calculator, dependența, pierderea controlului asupra tehnologiei și înlocuirea oamenilor.

Sondajul a fost realizat de The Center în perioada 20-28 iulie pe un eșantion de 1.000 de subiecți cu o marjă de eroare de 3,3%.