Ce este ”simulatorul de boli”. Legătura cu testarea de noi medicamente, ce spun cercetătorii

de: Gabriel Peneș
05 10. 2023

Oamenii de știință au creat un dispozitiv microfluidic inedit, ce poate ajuta la descoperirea mai multor tratamente pentru diferite afecțiuni, dar și la interacțiunea diverselor organe în cazul îmbolnăvirii unuia dintre ele. ”Simulatorul de boli” poate fi folosit la simularea oricărei maladii în diferite organe ale corpului, dar și pentru testarea unor potențiale remedii noi.

Ce poate face ”simulatorul de boli”

„Simulatorul de boli” a fost botezat Lattice și constă în opt tuburi ce conțin culturi de celule prelevate din diferite organe, în funcție de afecțiunea pe care cercetătorii vor s-o studieze.

Printr-o serie de canale și pompe, fluxul de sânge simulat trece prin fiecare, iar utilizatorii aparatului pot controla debitul acestui flux, pot decide inclusiv când și unde să fie direcționat.

Citește și: Al doilea transplant de inimă de porc la om a fost realizat în SUA. Ce s-a întâmplat cu pacientul, care sunt beneficiile procedurii

Dispozitivul, creat oamenii de știință de la Universitatea Northwestern, permite cercetătorilor să analizeze ce organ poate dezvolta o boală și ce alte organe ar putea fi afectate de aceasta, precum și să testeze medicamente noi. Iar acest lucru se realizează fără a intra în mod concret în organismul uman, fiind o metodă total neinvazivă.

Legătura cu medicamentele noi

„Când ceva se întâmplă în organism, nu știm exact care este interacțiunea dintre organele afectate și celelalte. Acest dispozitiv arată mult mai clar ce se întâmplă în corp, pentru că simularea se face pe mai multe organe în același timp”, a spus Julie Kim, conducătoarea studiului publicat în Lab on a Chip.

În comparație cu sistemul actual folosit, cel in vitro, „simulatorul de boli” Lattice poate fi folosit pentru studierea relațiilor dintre până la opt organe diferite, oferind o mult mai bună idee despre timpul necesar acestora pentru a interacționa în cazul unei afecțiuni.

Citește și: Miracolul razei X a lui Röntgen: povestea celei mai cunoscute fotografii din istoria omenirii care a schimbat lumea pentru totdeauna

Echipa a folosit dispozitivul pentru a studia, în mod particular, sindromul ovarului polichistic (PCOS), o boală în care ovarele sunt afectate de un dezechilibru hormonal. Cauza exactă a PCOS nu este cunoscută și nici impactul sindromului asupra altor organe, lucruri pe care Lattice le-ar putea descoperi.

De ce este revoluționar „simulatorul de boli”

Cercetătorii speră, de asemenea, că „simulatorul de boli” ar putea fi folosit ca o etapă intermediară a studiilor clinice de testare a unor noi medicamente, între cele făcute pe animale și studiile pe oameni.

„Nu există nimic între studiile clinice pe animale și cele pe oameni și știm că multe dintre medicamentele testate pe animale dau greș în cazul oamenilor.

Lattice poate fi un pas intermediar între aceste tipuri de studii clinice, deoarece cu ajutorul lui putem testa medicamentele care au trecut de faza testării pe animale pentru a vedea dacă sunt sigure și pentru oameni. Ar fi vorba de o măsură de siguranță în plus înainte de a le introduce concret în organismul pacienților”, a mai explicat Kim.

Citește și: Invenția medicală revoluționară care vine în ajutorul pacienților cu paralizie. Cum ar putea să schimbe totul

Creatorii „simulatorului de boli” speră ca descoperirea lor să foe folosită pe o scară tot mai largă în lumea medicală, în beneficiul persoanelor bolnave.