Ce este paralizia în somn și cum îți afectează simțul realității: relația dintre această afecțiune și fenomenele paranormale

de: Iulia Kelt
23 01. 2023

Potrivit unor noi cercetări, incapacitatea de a avea un somn odihnitor ar putea face ca imaginația să o ia „la goană pe câmpii”.

O serie de studii au legat tulburările de somn cu fenomenele paranormale, mai ales cu capacitatea oamenilor de a crede în ele.

În consecință, oamenii de știință s-au axat pe paralizia în somn, care implică o incapacitate temporară de a te mișca atunci când ai senzația că ești treaz.

Având în vedere că această afecțiune este asociată cu fenomene halucinatorii, inclusiv apariția bruscă a unor figuri macabre lângă pat, este de înțeles că cei care experimentează o astfel de stare ar putea fi mai înclinați să creadă în paranormal.

Într-adevăr, astfel de idei sunt încurajate și de numeroase legende din culturile diverselor popoare. În Egipt, spre exemplu, se spune că paralizia în somn este cauzată de spiritele nefaste numite djinn, în timp ce italienii dau vina pe Pandafeche, o vrăjitoare malefică.

Ce au descoperit oamenii de știință

Autorii studiului au analizat răspunsurile a 8.853 de persoane în cadrul unui sondaj referitor la calitatea somnului și credința în paranormal.

În special, ei au căutat să determine modul în care somnul afectează convingerile oamenilor cu privire la existența fantomelor și a demonilor. Evident, unii dintre ei au adus în discuție și extratereștrii.

În general, au descoperit că astfel de convingeri sunt mai frecvente printre cei care dorm mai puține ore pe noapte, le ia mai mult timp să adoarmă sau au „eficiență mai scăzută a somnului”.

Cel mai surprinzător, s-a descoperit că aproximativ două treimi dintre cei care au suferit paralizie în somn au fost convinși că extratereștrii sunt printre noi.

Puțin sub 60% dintre participanții care au suferit paralizie în somn au spus, de asemenea, că au crezut că experiențele unui om care se află pe moarte dovedesc că sufletul continuă să existe și după deces.