Ce este numărul lui Euler și cum ne influențează viețile, de fapt

de: Iulia Kelt
04 04. 2023

Universul pare să iubească, în mod deosebit, anumite numere. Unele provin din geometrie, cum ar fi π sau rădăcina pătrată a lui doi.

Apoi există e – sau numărul lui Euler, o constantă matematică ce se regăsește în domenii ca mecanica cuantică, finanțe, dar și zoologie, printre altele.

Ca număr în sine, s-ar putea să nu spună prea multe. Valoarea sa numerică este 2,71828 și este, practic, infinit, fiind un număr irațional.

Ce se știe despre e, numărul lui Euler

La fel ca π, e este un număr transcendental.

Proprietățile sale matematice îl fac să fie un număr special.

Locul în care e devine cel mai util este atunci când vine vorba de creștere, schimbare și descreștere. Numărul e este folosit ca bază a funcției exponențiale.

Dezintegrarea exponențială a elementelor radioactive este dată de o ecuație foarte simplă care conține e și depinde de timp și de alte câteva constante legate de natura elementului.

Dacă îți pui întrebări legate de momentul în care ceașca ta de cafea se va răci, află că rata de pierdere a căldurii va fi o formulă similară de dezintegrare exponențială.

Există o relație diferită între temperatura mediului, cafea și coeficientul de transfer de căldură.

Pentru creșterea exponențială a populației, de exemplu, ajungem din nou la această relație exponențială. În mod similar, răspândirea unei boli fără posibilitate de imunizare (cum ar fi la începutul pandemiei de COVID-19) se va întâmpla exponențial la început.

O reacție nucleară în lanț, care alimentează atât reactoarele de fisiune nucleară, cât și armele nucleare, se bazează pe o creștere exponențială, la rândul ei.

Se pot găsi conexiuni și mai ciudate, arătând cât de important este acest număr.

Imaginează-ți o persoană care pariază, alegând un singur număr pe o ruletă, eventual, chiar pe tine. Probabilitatea ca tu să câștigi acel joc este de 1/37. Dar dacă joci 37 de jocuri, probabilitatea să fi pierdut de fiecare dată este 1/e.