Ce este mecanismul de protecție civila UE și cum funcționează. A fost activat în cazul Turciei
Mecanismul de protecție civilă al UE este un sistem instituit în 2001 pentru coordonarea operațiunilor de salvare și a asistenței umanitare în caz de dezastre naturale sau provocate de om a căror amploare sau natură depășește capacitățile de răspuns ale țării afectate.
Mecanismul de protecție civilă UE – cum funcționează
Mecanismul oferă o platformă instituțională pentru ca statele participante să interacționeze cu instituțiile UE responsabile de protecția civilă.
Mecanismul este un instrument de pregătire, prevenire și răspuns comunitar la dezastrele naturale sau provocate de om. Asistența pe care o oferă constă, în special, în direcționarea către operațiuni a unor echipe de salvare specializate și echipate în mod adecvat și în furnizarea de asistență materială și de expertiză.
Mecanismul acoperă 34 de țări europene (27 de state membre ale UE, Regatul Unit, Islanda, Norvegia, Muntenegru, Macedonia de Nord, Serbia și Turcia).
Lansarea măsurilor de asistență ale mecanismului (așa-numita „activare”) depinde de primirea unui apel oficial de asistență din partea țării afectate de un dezastru.
Asistența poate fi solicitată de țările participante la UCPM, de alte țări din lume și de organizațiile internaționale eligibile.
Activitățile din faza de răspuns sunt completate de activități de sprijinire a prevenirii riscurilor și a pregătirii pentru operațiuni, în principal cele de natură internațională.
Răspunsul în cadrul Mecanismului de protecție civilă al Uniunii
Ce presupune răspunsul UE în cazul mecanismului de protecție civilă:
- Oferte spontane de salvare și ajutor de stat umanitar din partea țărilor participante la mecanism pentru operațiunile din străinătate
- Rezerva europeană de protecție civilă – resurse naționale care sunt ușor disponibile pentru a fi desfășurate la cererea Comisiei Europene
- Grupuri de căutare și salvare pentru operațiuni în condiții de contaminare CBRN, echipe de drone, laboratoare mobile, echipe de decontaminare, module de tratare a apei, echipe medicale și echipe de evacuare medicală;
Mecanismul de protecție civilă UE în cazul Turciei
Echipe de căutare și salvare din întreaga Uniune Europeană au fost trimise luni în Turcia, în urma unui cutremur devastator.
Cutremurul cu magnitudinea de 7,8 grade, care s-a produs la scurt timp după ora locală 04:00, în apropiere de orașul Gaziantep din vestul Turciei, a provocat până în prezent moartea a peste 2.600 de persoane în această țară și în Siria vecină.
„Suntem pe deplin solidari cu populația din Turcia și Siria după cutremurul mortal care a avut loc în această dimineață. Suntem în doliu alături de familiile victimelor”, a declarat președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.
„Sprijinul Europei este deja pe drum și suntem pregătiți să continuăm să ajutăm în orice fel putem”, a adăugat ea.
Peste 12 state membre ale UE au răspuns până în prezent la apelul de asistență al Turciei prin intermediul mecanismului de protecție civilă al UE, a precizat Comisia Europeană într-un comunicat.
Sunt mobilizate echipe de căutare și salvare urbană din Bulgaria, Croația, Cehia, Franța, Grecia, Olanda, Polonia, România, iar Ungaria, Italia, Spania, Malta și Slovacia și-au oferit, de asemenea, ajutorul.
Sistemul de sateliți Copernicus al UE a fost, de asemenea, activat pentru a oferi autorităților locale servicii de cartografiere de urgență.
Înaltul Reprezentant Josep Borrell și comisarul pentru gestionarea crizelor, Janez Lenarcic, au declarat că Centrul de coordonare a răspunsului la situații de urgență (ERCC) al blocului comunitar este „în contact direct cu autoritățile din Turcia pentru a coordona un sprijin suplimentar, dacă este necesar”.
„UE este, de asemenea, pregătită să îi sprijine pe cei afectați în Siria, care a raportat, de asemenea, victime, prin intermediul programelor sale de asistență umanitară.
„Gândurile noastre se îndreaptă către toți cei care au pierdut persoane dragi și către primii respondenți curajoși care lucrează pentru a salva vieți”, au adăugat ei.
Sprijin pentru Siria
În dimineața zilei de 8 februarie, autoritățile siriene au solicitat activarea mecanismului de protecție civilă al UE. Solicitarea include echipe de căutare și salvare, adăposturi și medicamente.
Centrul de coordonare a răspunsului de urgență al UE (ERCC) este în contact cu statele membre ale UE și cu Organizația Națiunilor Unite pentru a canaliza imediat ofertele posibile către persoanele care au cea mai mare nevoie de ajutor în Siria.
În plus, Comisia anunță tot astăzi o primă tranșă de 3,5 milioane de euro de asistență umanitară de urgență pentru Siria, pentru a ajuta persoanele aflate în nevoie să aibă acces la adăposturi, apă și canalizare, la diverse articole de sănătate de care au nevoie în prezent, precum și pentru a sprijini operațiunile de căutare și salvare.
„În plus, în Siria, UE cooperează îndeaproape cu partenerii noștri umanitari. Ne adaptăm proiectele umanitare în curs de desfășurare pentru a răspunde la criză. Partenerii noștri, ONG-urile și agențiile ONU, sprijină unitățile medicale afectate cu truse medicale, oferă hrană și adăpost, repară infrastructura deteriorată”, conform ERCC.