Ce este interzis să spui când răspunzi la telefon și când nu ești obligat să răspunzi. Cele mai comune greșeli pe care mulți români le fac

de: Antonia Iacobescu
07 05. 2023

Vorbitul la telefon, dar și prea multe activități din timpul zilei, ne fac să cam uităm de regulile stricte de bun simţ. Deși poate vă pare banal, o conversație telefonică sau un simplu mesaj pe dispozitivul mobil poate spune foarte multe despre cei șapte ani de acasă.

Ce este interzis să spui când răspunzi la telefon

Sunt puține persoane care știu că și vorbitul la telefon are reguli stricte de bun simţ, de care trebuie să ținem cont zilnic. Așadar, există și un cod al bunelor maniere atunci când avem o conversație telefonică. Iată cât ar trebui să dureze o discuție la telefon, ce ar trebui să spunem atunci când apelăm pe cineva sau ce cuvinte să evităm pentru a nu face o gafă majoră!

Aurelia Marinescu, autoarea cărții ‘Codul bunelor maniere astăzi’, ne arată cum să evităm situațiile jenante atunci când vorbim la telefon. Iată mai jos câteva exemple clare:

  • Când sună telefonul, răspundem cel mai târziu după cel de-al cincilea apel.
  • Expresia ‘Alo!’ trebuie să fie urmată de numele persoanei care telefonează.
  • Când apelăm pe cineva, nu vom lăsa aparatul să sune mai mult de cinci ori decât în cazuri speciale.
  • Să precizăm că este o grosolănie ca un bărbat care cere la telefon o femeie sau o femeie care cere la telefon un bărbat să nu se prezinte soţului, respectiv soţiei acestuia.
  • Regula generală este ca cel care a sunat să pună capăt discuţiei, în afara cazului în care interlocutorul său are motive serioase s-o facă. Nu există decât puţine excepţii de la obligaţia de a saluta: apelurile de urgenţă: pompieri sau salvare.
  • Este de dorit ca durata unei convorbiri să fie cât mai scurtă.
  • Nu este cazul se ne spunem numele când cerem o informaţie la un oficiu telefonic, la centrala unei instituţii, la bancă, gară, aeroport.
  • Dacă este o conversaţie pe teme de serviciu, nu ne vom spune numai numele, ci şi profesia ‘Sunt inginerul Dan Ionescu şi aş dori să vorbesc cu…’. Să evităm deci situaţia extrem de neplăcută ca, nedeclinându-ne identitatea de la început.
  • S-a stabilit regula ca cel care sună să se prezinte, după ce, obligatoriu, a spus ‘Bună ziua!’, „Bună seara’ sau ‘Mă scuzaţi că vă deranjez, sunt Maria Ionescu, pot să vorbesc cu…’.

Citește și: De ce să-ți ții telefonul în mâna dreaptă, când vorbești: sfatul ciudat al lui Steve Jobs, ”inventatorul” smartphone-ului

Cum trebuie să răspundem la telefon

Atunci când suntem ocupați, mai ales dacă avem copii acasă, și nu avem tot timpul din lume să răspundem la primul semnal al telefonului, trebuie să ținem cont de niște reguli clare. Specialiștii recomandă să nu ne repezim, totuși, la primul apel telefonic.

Nu este tocmai ideal să-i lăsăm celui care ne caută impresia că ne-a deranjat tăindu-i vorba cu un: ‘Spune repede, că vreau să mă duc la baie’!

La rândul nostru, atunci când telefonăm cuiva, nu îi vom face acestuia reproșuri, precum: ‘Unde umblaţi? Vă caut de trei zile’!

Când trebuie să telefonăm

Nu există reguli generale atunci când telefonăm unei alte persoane, însă trebuie să avem grijă să nu telefonăm dimineața prea devreme, dar nici seara, prea târziu. De obicei, este bine să știm ce program au prietenii noștri și să nu-i deranjăm inutil.

Dar ce facem atunci când nu răspunde la telefon persoana pe care o căutăm, ci altcineva? Este obligatoriu să îl salutăm, apoi să spunem cine suntem şi ce vrem, ne cerem scuze că-l deranjăm, apoi îi mulţumim pentru informaţiile pe care ni le-a oferit.

Niciodată nu vom spune: ‘Eşti chemat la telefon’ sau ‘Pisălogul de Popa te cheamă la telefon’.