Ce era nechezolul, ”cafeaua cu înlocuitori” din vremea comunistă, de fapt. Care erau beneficiile acestuia, s-ar putea să îl regreți

de: Gabriel Peneș
04 09. 2023

Nechezolul reprezenta, pentru generațiile mai ceva mai în vârstă de români, substitutul cafelei de toate zilele. Era denumirea ironică dată „cafelei cu înlocuitori” comuniste, în condițiile lipsei din comerț a cafelei adevărate, mai ales din anii ’80. Deși, vrând-nevrând, românii se obișnuiseră cu gustul său, acest surogat de cafea avea virtuți pentru sănătate care, la ora actuală, îl fac recomandabil față de „ruda” sa mult mai apreciată.

Ce era nechezolul, ”cafeaua cu înlocuitori” din vremea comunistă, de fapt

Nechezolul era „cafeaua lui Ceaușescu”, mai ales în perioada anilor ’80. Ibricul aburind de dimineață ce fierbea pe mai toate aragazurile românilor devenise singura variantă la cafeaua adevărată, ce dispăruse din comerțul socialist.

Sigur, luată „pe sub mână” sau pentru cei care aveau acces la magazinele „cu circuit închis” ori shop-uri, „ruda” originală a nechezolului încă era accesibilă, dar nu și pentru marea majoritate a celorlalți români.

Umorul popular a supranumit nechezol acea „cafea cu înlocuitori”, tocmai pentru a sublinia faptul că 80% din compoziția sa era alcătuită din înlocuitori de cafea, cele mai cunoscute fiind năutul, secara și ovăzul, unele fiind folosite și ca furaje pentru cabaline. De aici și derivarea găsită pentru verbul „a necheza”, ceea a dus la porecla de „nechezol”.

Dar, la fel ca și soia din salam, ce acum este mai scumpă decât produsele din carne, nechezolul merita o soartă mai bună, pentru că tocmai compoziția sa aducea beneficii pentru sănătate, în contextul în care conținea doar 20% cafea, consumul acesteia putând genera o serie de probleme, de la hipertensiune și probleme digestive, până la insomnie și anxietate.

Care erau beneficiile acestuia, s-ar putea să îl regreți

Nechezolul de pe vremuri era adesea făcut dintr-un amestec de cereale prăjite și uneori chiar și cicoare. Aceste ingrediente erau prăjite și măcinate pentru a imita aspectul și gustul cafelei.

Unul dintre beneficiile evidente ale acestei băuturi era însuși conținutul scăzut de cofeină, ceea ce ducea la evitarea problemelor pe care cafeaua adevărată le putea aduce sănătății, după cum am arătat mai sus. Cu doar 20% conținut de cafea, nechezolul nu prezenta aceste riscuri.

De asemenea, prezența acelor ingrediente era un mare plus, dat fiind că și cerealele și cicoarea conțin serie de nutrienți benefici, inclusiv fibre, vitamine și minerale. Aceștia pot ajuta la îmbunătățirea digestiei și la furnizarea unui impuls nutrițional.

În plus, cicoarea, un ingredient comun în nechezol, este cunoscută pentru proprietățile sale antioxidante. Antioxidanții ajută la combaterea radicalilor liberi și la reducerea riscului de boli cronice.

Prin urmare, nechezolul nu ar trebui să mai fie considerat doar o „moștenire de tristă amintire” din perioada ceaușistă, ci o băutură ce poate înlocui cu succes și cu cu beneficii evidente cafeaua normală.

Sigur, asta nu ar exclude-o pe cea originală, neapărat, dar, pentru băutorii pasionați de cafea ar putea fi un substitut mult mai bun pentru sănătate, mai ales dacă vorbim de cantități mari consumate zilnic.

Și, exact cum statutul produselor cu soia a fost reevaluat în anii trecuți din 1989 încoace, poate că și cel al detestatului, cândva, nechezol, ar trebui reconsiderat. Mai ales când, la ora actuală, nimeni nu-ți mai impune ca să-l bei, cafeaua originală găsindu-se pe toate drumurile, la o adică.