Ce dinozauri se plimbau pe lângă casa ta, acum 750 de milioane de ani: Aici vezi reptilele înfricoșătoare care-ți erau „vecini”

de: Ozana Mazilu
01 12. 2023

Vrei să știi ce fel de dinozauri au cutreierat curtea ta în urmă cu eoni? Fără a intra într-o mașină a timpului, acest site web interactiv distractiv oferă o imagine 3D a Pământului și opțiunea de a vedea cum arăta planeta în timpul unor instantanee esențiale între acum 750 de milioane de ani și prezent.

Ce dinozauri cutreierau pe strada ta

Site-ul, numit Ancient Earth și dezvoltat de managerul senior de inginerie al Discord, Ian Webster, îți oferă, de asemenea, opțiunea de a conecta orice oraș și de a-l reprezenta la locația sa în orice moment, plus fosilele din apropiere.

De exemplu, dacă conectezi orașul New York și călătorești în urmă cu 750 de milioane de ani, harta te duce la Perioada Criogeniană, o perioadă în care unii oamenii de știință cred că planeta era în mare parte acoperită de ghețari. Un punct roșu îți indica locația relativă a orașului, care a fost odată situat în mijlocul aproximativ al supercontinentului Rodinia, o combinație a celei mai mari suprafețe terestre a Pământului.

Vezi și: Cum arătau monștrii care au trăit înainte de dinozauri. Dominau Pământul cu 299 de milioane de ani în urmă. Foto

Vezi și: Cum ar fi dispărut dinozaurii, de fapt. Noile dovezi schimbă tot ce știai despre asta

Pentru New York City, de exemplu, site-ul explică faptul că fosilele găsite în apropiere includ dinozaurul biped Grallator, din perioada Cretacicului, și Pteranodon, un monstru înaripat din Cretacicul târziu. Poți, de asemenea, să „călătorești” la primele momente notabile din istoria planetei, cum ar fi apariția primelor alge verzi, a primelor insecte sau a primilor dinozauri.

Ce arată site-ul web

Webster a dezvoltat globul interactiv pentru The Dinosaur Database, declarată drept „cea mai mare bază de date de dinozauri de pe internet”, în 2018 și l-a bazat pe GPlates, software care îți permite să manipulezi placa tectonica a planetei în diferite perioade de timp.

„Sunt uimit că geologii au strâns suficiente date pentru a-mi reprezenta casa acum 750 de milioane de ani”, a spus Webster când a lansat pentru prima dată site-ul pentru public.

Ceea ce este la fel de uimitor, în afară de interactivitate, este că site-ul web îți transmite că oamenii ocupă o porțiune de timp geologic – ceea ce pune totul în perspectivă.

Vezi și: O nouă specie de dinozauri a fost descoperită de cercetători. Când au trăit, dimensiunea surprinzătoare pe care o aveau