Noile sancțiuni UE împotriva Rusiei sunt blocate. Mare surpriză cine se opune celui de-al zecelea pachet

de: Cătălina Burghelea
24 02. 2023

Björn Seibert, șeful de cabinet al președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, i-a informat pe ambasadorii țărilor membre ale UE cu privire la noile sancțiuni pregătite împotriva Rusiei. Potrivit surselor Politico, noul pachet de măsuri lovește puternic în Moscova. Iată ce conține.

Noul pachet de sancțiuni împotriva Rusiei, în impas

Update 24 februarie, ora 16.56. Polonia a blocat, vineri, cel de-al zecelea pachet de sancţiuni europene menit să lovească economia rusă după invadarea Ucrainei, au precizat surse diplomatice de la Bruxelles.

Un pachet „foarte substanţial” de sancţiuni ce includeau noi restricţii pentru exporturi spre Rusia în valoare de 11 miliarde de euro, îngheţarea activelor a trei bănci şi a numeroase entităţi, printre care întreprinderi iraniene acuzate că furnizează drone Rusiei, este blocat de Varșovia.

Polonezii afirmă că sunt insuficiente restricţiile propuse asupra importurilor de cauciuc sintetic din Rusia, utilizate pentru anvelope, în timp ce Italia cere o tranziţie lungă, pentru a putea diversifica aprovizionările industriei sale de anvelope, solicitare cu care Varșovia nu este de acord.

A zecea serie de măsuri UE este gata şi „un acord trebuie să fie găsit vineri”, când se marchează un an de la declanşarea războiului în Ucraina, au insistat diplomaţi şi responsabili europeni, care acuză că blocajul impus de Polonia „penalizează Europa”. Soluţia stă în mâinile prim-ministrului polonez Mateusz Morawiecki şi ale şefei guvernului italian, Giorgia Meloni, a indicat un diplomat.

Update 23 februarie, ora 20.00. Statele Uniunii Europene nu au reuşit să cadă de acord asupra unui nou set de sancţiuni contra Rusiei, dar discuţiile se vor relua vineri, când se împlineşte fix un an de la declanșarea războiului în Ucraina. Cei 27 de lideri UE trebuie să agreeze cu unanimitate introducerea noilor măsuri.

Potrivit unor surse diplomatice europene, Polonia a blocat pachetul de sancţiuni din cauza unor excepţii propuse la interzicerea importurilor UE de cauciuc sintetic produs de ruși. Diplomaţii polonezi au afirmat că amploarea excepţiilor este atât de mare încât acestea ar face măsurile ineficiente. Se pare că aceste excepţii au fost propuse pentru a da satisfacţie Italiei, susţinută de Germania. Reprezentanţii blocului comunitar urmează să se întâlnească vineri, la ora locală 10:00 (09:00 GMT).

Update 20 februarie, ora 20.41. Membrii Uniunii Europene ar trebui să aprobe cel de-al zecelea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei în această săptămână, a anunțat Josep Borrell, șeful politicii externe a UE.

„Va fi aprobat în următoarele ore. Înainte de 24 (februarie), în orice caz”, a transmis acesta.

Update 15 februarie, ora 12.28. Ursula von der Leyen a anunțat, miercuri noul pachet de sacțiuni împotriva Rusiei.

„De aproape un an de zile, războiul de agresiune al Rusiei a semănat moarte și distrugere. Putin nu numai că duce un război brutal pe câmpul de luptă, dar atacă cu cruzime și civilii. Agresorul trebuie să plătească pentru asta. Astăzi, intensificăm presiunea cu un al 10-lea pachet de sancțiuni.

În primul rând, propunem noi interdicții de export în valoare de peste 11 miliarde de euro, pentru a priva economia rusă de tehnologie și bunuri industriale esențiale. Pentru un impact maxim, vizăm multe bunuri industriale de care Rusia are nevoie și pe care nu le poate obține prin completarea de către țările terțe.

Bunuri vitale, cum ar fi produse electronice, vehicule specializate, piese de mașini, piese de schimb pentru camioane și motoare cu reacție. Și vizăm bunuri pentru sectorul construcțiilor care pot fi direcționate către armata rusă, cum ar fi antene sau macarale.

În al doilea rând, vom restrânge și mai mult exportul de bunuri cu dublă utilizare și bunuri de tehnologie avansată. Propunem controale pentru 47 de noi componente electronice care pot fi utilizate în sistemele de armament rusești, inclusiv drone, rachete, elicoptere. Și asupra unor materiale specifice de pământuri rare și camere termice.

Prin aceasta, am interzis toate produsele tehnologice care se găsesc pe câmpul de luptă. Și ne vom asigura că nu vor găsi alte căi de a ajunge acolo. Acesta este motivul pentru care, pentru prima dată, adăugăm entități din țări terțe la sancțiunile privind utilizarea dublă a Rusiei. Gărzile Revoluționare ale Iranului au furnizat Rusiei drone Shahed pentru a ataca infrastructura civilă din Ucraina. Prin urmare, adăugăm acum 7 entități iraniene la regimul nostru de dublă utilizare.

Acestea se află acum sub o interdicție totală de a vinde produse sensibile către Rusia. Și suntem pregătiți să enumerăm și alte entități iraniene și din alte țări terțe care furnizează tehnologie sensibilă Rusiei. Acest lucru ar trebui să acționeze ca un factor puternic de descurajare pentru alte companii și comercianți internaționali.

Cel de-al treilea punct al meu se referă la mașina de propagandă a Rusiei. Putin duce un război și în spațiul public, cu o armată de propagandiști și rețele de dezinformare. Aceștia răspândesc minciuni toxice pentru a ne polariza societățile. Prin urmare, propunem să enumerăm propagandiștii lui Putin, precum și comandanții militari și politici suplimentari. Înaltul Reprezentant Borrell vă va oferi mai multe informații cu privire la listele pe care le propunem astăzi.

Avem acum în vigoare cele mai dure sancțiuni introduse vreodată de Uniunea Europeană. Și trebuie să ne asigurăm că acestea sunt aplicate cu strictețe. Prin urmare, cel de-al zecelea pachet al nostru introduce noi măsuri pentru a preveni eludarea. Acesta este cel de-al patrulea punct al meu.

Vom urmări oligarhii care încearcă să își ascundă sau să își vândă activele pentru a scăpa de sancțiuni. Și, împreună cu statele membre, vom crea o imagine de ansamblu a tuturor activelor înghețate ale băncii centrale rusești deținute în UE. Trebuie să știm unde se află acestea și cât valorează. Acest lucru este crucial având în vedere posibila utilizare a activelor publice rusești pentru a finanța reconstrucția în Ucraina.

Și, în sfârșit, lucrăm îndeaproape cu statele membre, operatorii și țările partenere pentru a combate eludarea. Trimisul nostru special, David O’Sullivan, se află în contact cu țările terțe, pentru a asigura punerea în aplicare strictă a sancțiunilor și pentru a preveni eludarea.

Săptămâna viitoare, vom organiza un forum al coordonatorilor de sancțiuni, care va reuni partenerii noștri internaționali și statele membre, pentru a consolida eforturile de punere în aplicare. Împreună, strângem șuruburile asupra Rusiei din ce în ce mai mult. Fac apel la statele membre să adopte rapid acest nou pachet de sancțiuni. Obiectivul nostru este ca, împreună cu partenerii noștri din G7, să punem în aplicare noi sancțiuni semnificative până la 24 februarie – la exact un an de când Putin și-a lansat războiul imperial.”

Cum arată noul pachet de sancțiuni împotriva Rusiei

Uniunea Europeană are în vedere un nou val de sancțiuni împotriva Federației Ruse, pachet ce ar urma să includă, printre altele, noi măsuri financiare împotriva a patru bănci rusești, printre care și cea mai mare bancă privată din Rusia, Alfa Bank, instituția financiară fondată de oligarhul Mihail Fridman; o interdicție împotriva cetățenilor ruși de a ocupa funcții în consiliile de administrație ale unor companii din infrastructura critică a spațiului comunitar, precum cele din domeniul energiei electrice sau a furnizorilor de gaze naturale.

Ce pregătește UE

De asemenea, Executivul european pregătește noi sancțiuni împotriva a 130 de persoane și entități, acestea fiind propuse de Polonia, țările baltice, Germania, Franța și alte state din UE. Printre țintele vizate de Bruxelles s-ar număra lideri militari ruși, oficiali instalați de Moscova în teritoriile ucrainene ocupate, jurnaliști care lucrează pentru presa de stat rusă, companii și indivizi din alte state, dar cu legături în războiul actual, sau grupul de mercenari Wagner.

Printre entitățile și persoanele sancționate s-ar afla unele din Mali (țară africană în care mercenarii Wagner au o prezență puternică) și din Iran, stat acuzat că vinde Rusiei drone și componente pentru fabricarea lor.

Interdicții incluse pe „listă neagră”

Noile măsuri ale UE împotriva exporturilor de componente electronice către Rusia arată cam așa:

  • interdicții privind importurile de cauciuc și bitum rusesc în UE și asupra exporturilor europene către Rusia, inclusiv cele de camioane, alte vehicule grele, mașinării de construcție, pompe și alte echipamente folosite în sectorul construcțiilor;
  • interdicții pentru exporturile de componente electronice pe care Federația Rusă le-ar putea folosi să producă arme;
  • includerea pe „lista neagră” a UE a unei companii din Dubai, suspectată că ajută Moscova să eludeze embargoul asupra exporturilor sale de petrol pe cale maritimă. Se crede că aceasta a cumpărat mai multe nave petroliere rusești supuse sancțiunilor, dar schimbarea proprietarului cu unul din Emiratele Arabe Unite permite navelor să transporte din nou petrol.

Unul dintre statele membre ale blocului comunitar a cerut includerea acestei companii din Dubai pe lista de sancțiuni, pentru a împiedica Rusia să își crească capacitatea de a exporta petrol. Totuși, doi diplomați și un oficial din UE au explicat că unele dintre țările europene aflate la Marea Mediterană și-au exprimat opoziția față de măsură, scrie Politico.

Măsuri prelungite cu șase luni

Bruxelles a adoptat ultimul său pachet de sancțiuni împotriva Rusiei, al nouălea, la jumătatea lunii decembrie a anului trecut. La sfârșitul lunii ianuarie, toate măsurile aprobate de la declanșarea războiului din Ucraina, dar și anexarea ilegală a Crimeii în 2014, au fost prelungite cu șase luni.