Ce avere le lasă Silvio Berlusconi celor 5 copii. Fostul premier italian a lăsat în urmă un imperiu

de: Ana Anițoiu
13 06. 2023

Silvio Berlusconi, care a murit luni, la vârsta de 86 de ani, după o luptă cu leucemia, a lăsat în urmă un imperiu. Averea pe care o vor moșteni cei cinci copii ai fostului premier italian a fost dezvăluită.

Berlusconi, moștenire pentru cinci copii din două căsnicii

Silvio Berlusconi a avut cinci copii din două căsnicii: Marina (în vârstă de 56 de ani), Pier Silvio (53 de ani), din mariajul cu Carla Dall’Oglio, respectiv Barbara (38 de ani), Eleonora (36 de ani) și Luigi (34 de ani), din mariajul cu actrița Veronica Lario.

Toți cei cinci copii ai fostului premier italian dețin o participație în compania Fininvest, care este compusă din alte câteva societăți și este, de asemenea, cel mai mare acționar al MFE – Media For Europe.

Barbara, Eleonora și Luigi, copiii pe care Berlusconi i-a avut cu Veronica Lario, nu au avut roluri executive de profil înalt în conducerea afacerilor tatălui lor, așa cum se întâmplă în cazul copiilor mai mari.

Conform legislației italiene, copiii săi au dreptul de a moșteni două treimi din averea sa în părți egale, în timp ce Berlusconi a putut dispune de cealaltă treime cum a dorit Modul în care fostul premier italian a decis să își împartă bunurile între moștenitorii săi va fi cunoscut doar după ce va fi deschis un eventual testament.

Care dintre copiii lui Berlusconi ar urma să preia frâiele imperiului său

Persoane familiarizate cu această chestiune au declarat pentru Reuters că cel mai probabil frâiele imperiului Berlusconi va fi preluat de fiica sa Marina, cea mai mare dintre copiii săi, care conduce deja Fininvest, din 2005.

Pe lângă MFE, holdingul familiei controlează, de asemenea, editura Mondadori și deține o participație importantă în administratorul de active Mediolanum, conform Daily Mail. Anterior, ea a ocupat funcția de vicepreședinte al Fininvest timp de nouă ani.

Într-un interviu televizat din 2018, Berlusconi a declarat că Marina a fost copilul cel mai apropiat de el și că se consulta zilnic cu ea înainte de a lua orice decizie, lucru pe care obișnuia să îl facă și cu mama sa înainte ca aceasta să decedeze.

„Silvio a pus-o la muncă atunci când abia dacă era mai mult decât un copil. Ea asculta și lua notițe ore întregi, nu se oprea niciodată”, a scris Vittorio Giovanelli, un fost director al canalului de televiziune Rete4 al lui Berlusconi, într-o carte din 2003, adăugând că a început să o aducă pe Marina la întâlnirile de afaceri în 1985.

Motivul tensiunilor dintre Berlusconi și cel mai apropiat copil al său

Însă, ar fi apărut tensiuni între Marina și tatăl ei chiar anul trecut. Atunci, ea ar fi blocat planurile fostului premier italian de a se căsători cu iubita sa Marta Fascina, un deputat italian, care este cu 53 de ani mai tânără decât toți cei cinci copii ai celebrului om de afaceri.

Cu toate acestea, Berlusconi și ultima sa iubită au avut o pseudoceremonie de nuntă anul trecut și, deși nu era căsătorit legal cu Marta Fascina, el ar fi numit-o soția sa până în ultima clipă a vieții sale.

Berlusconi a lăsat un imperiu în urma sa

Grupul Fininvest fondat de Silvio Berlusconi are o cifră de afaceri a filialelor sau companiilor cu investiții puternice ce depășește 5 miliarde de euro și are aproximativ 20.000 de angajați în total.

Înainte de intrarea în politică, centrul universului lui Berlusconi se afla în Fininvest, companie controlată cu un sistem de șapte holdinguri, dintre care patru sunt atribuibile lui Silvio Berlusconi cu o cotă totală de 61,21%. În celelalte trei i-a adus cu câte o cotă pe toţi cei cinci copii ai săi: Marina și Piersilvio cu 7,65%,; Barbara, Luigi și Eleonora cu o cotă totală de 21,42%.

Grupul Mediaset este condus de Pier Silvio Berlusconi (CEO) și Fedele Confalonieri în calitate de președinte şi din 1996 este listat la Bursa de Valori din Milano. În noiembrie 2021, adunarea a aprobat definitiv transformarea companiei în MediaforEurope, transferând sediul legal, dar nefiscal, în Olanda.

În 2021, Mediaset-Mfe a înregistrat venituri nete de 2,9 miliarde, în creștere cu 11% față de 2020, cu un profit net de 374 milioane, în creștere cu 169% față de anul precedent și aproximativ dublu față de anul precedent.

Grupul Mondadori este condus de Marina Berlusconi, în calitate de președinte, și de Antonio Porro, care ocupă funcția de director general. Acesta este cel mai mare editor de cărți și reviste din Italia și deține una dintre cele mai extinse rețele de librării din țară. În 2022, a înregistrat venituri nete de 903 milioane și un profit de 52 milioane, cel mai bun rezultat net din ultimii 15 ani.