Ce a anunțat ministrul Justiției despre cazul lui Mario Iorgulescu: ”Solicitarea statului român cu privire la aducerea fugarului a fost blocată”

de: Beatrice Dumitru
23 10. 2023

Mario Iorgulescu a fost condamnat definitiv pentru omor şi conducere a unui vehicul sub influenţa alcoolului şi drogurilor, după accidentul auto provocat soldat cu moartea unui tânăr de 24 de ani.  Ministrul Justiției a făcut un anunț după condamnarea fiului președintelui LPF.

Ce a spus Ministrul Justiției

Mario Iorgulescu a fost condamnat la 13 ani și 8 luni de închisoare cu executare de Curtea de Apel București, după ce în prima instanță a primit 15 ani și 8 luni. Decizia de pe data de 18 octombrie este definitivă, iar fiul președintelui Ligii Profesioniste de Fotbal a fost dat în urmărire generală de poliția română pentru că nu s-a prezentat, ca să fie reținut, în termen de șase ore, așa cum spune legea.

Alina Gorghiu, ministrul Justiției, a anunțat că pe numele lui Mario Iorgulescu a fost emis un mandat european de arestare. Fiul președintelui LPF se află în prezent în Italia, dar avocații săi și familia încearcă să-l scape de condamnare.

Alina Gorghiu este ministrul Justiției. Sursa foto: Facebook

”Este în atenția publică pe drept cuvânt, pentru că există acum o hotărâre definitivă de condamnare pentru infracțiunea de omor, o infracțiune deosebit de gravă.

În acest moment, în acest caz e vorba de proceduri judiciare care ies din sfera de competență a Ministerului Justiției, însă pot să fac informarea publică că a fost deja emis un mandat european de arestare de către instanța de executare și anume Tribunalul București”, a spus Alina Gorghiu, potrivit Antena 3 CNN.

Motivul pentru care Mario Iorgulescu nu a putut fi adus în țară

Ministrul Justiției a explicat că în trecut au mai existat două mandate europene: unul pentru executarea unei pedepse de trei ani pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la lipsirea de libertate și a doua pentru arestarea preventivă în dosarul în care era acuzat de săvârșirea infracțiunii de omor și conducerea unui vehicul sub influența alcoolului sau altor substanțe.

În mai 2022 Curtea de Apel din Milano a dispus ca cele două mandate europene de arestare să nu fie executate având în vedere starea mintală a persoanei solicitate, stare care nu îi permite o participare conștientă la proceduri.

Citește și: Ce vrea să facă familia Iorgulescu după ce Mario a fost condamnat. Planul prin care încearcă să-l scape de închisoare

Practic, solicitarea statului român cu privire la aducerea fugarului în România a fost blocată de instanța italiană la nivelul anului 2022 pe motiv că persoana nu are discernământ și nu poate participa la proceduri”, a adăugat Alina Gorghiu.

Ce apare în dosarul lui Mario Iorgulescu

În motivarea Curții de Apel apar câteva date care arată în ce stare se afla Mario Iorgulescu în momentul în care a provocat accidentul din data de 8 septembrie 2022. El consumase o mare cantitate de alcool şi se afla sub influenţa drogurilor.

Mașina condusă de Mario Iorgulescu se deplasa cu 143 de km/h în momentul în care a pătruns pe contrasens și a lovit autoturismul care circula regulamentar, deși limita legală era 50 de kilometri pe oră.

În plus, fiul șefului LPF consumase cocaină și era și beat, după ce testele au arătat o concentraţie de 1,96 g/l alcool pur în sânge.

Citește și: Mama tânărului ucis de Mario Iorgulescu, devastată după aflarea sentinței primită de fiul șefului de la LPF: ”Ne-a umilit”

”Inculpatul se afla sub influenţa substanţelor psihoactive de tipul cocainei, influenţă accentuată şi favorizată de alcoolemia asociată şi capabilă să modifice în sens nefavorabil capacitatea acestuia de a conduce autovehicule pe drumurile publice”, se arată, printre altele, în motivarea instanţei.

Mario Iorgulescu a plecat din țară la două săptămâni după accident, cu un avion privat, și se află internat într-o clinică privată din Italia. Avocatul acestuia, Virgil Boglea, susține că fiul șefului LPF suferă de grave afecțiuni psihice și că nu poate suporta consecințele procesului.

Acesta nu a fost audiat de către procurori sau magistraţi, în timpul urmăririi penale sau desfăşurării procesului în instanţă.