Cazarea refugiaților ucraineni, afacere profitabilă în România. Sute de percheziții la persoane bănuite că au obținut ilegal 2 milioane de dolari.
Polițiștii fac vineri 203 percheziții într-un dosar în care sunt cercetate persoane care ar fi primit fonduri de la bugetul de stat pentru cazrea refugiaților ucraineni.
„Poliţiştii Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice Maramureş, sub coordonarea unui procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Maramureş, cu sprijinul poliţiştilor inspectoratelor de poliţie judeţene Suceava, Bistriţa-Năsăud, Cluj, Satu Mare, Sălaj, Mureş, Bihor, Serviciului de Combatere a Criminalităţii Organizate Maramureş, Serviciului Judeţean Anticorupţie Maramureş, Poliţiei de Frontieră şi Secţiei Regionale de Poliţie Transporturi Cluj, pun în executare 203 percheziţii domiciliare şi 6 mandate de aducere, într-un dosar penal, în care se efectuează cercetări cu privire la săvârşirea infracţiunilor de obţinere ilegală de fonduri şi fals în înscrisuri sub semnătură privată”, informează un comunicat al Inspectoratului General al Poliţiei Române (IGPR) transmis, vineri.
Sumele au fost plătite din Fondul de Rezervă Bugetară prevăzut în cadrul programului 50/20.
Acţiunea beneficiază de sprijinul luptătorilor din cadrul Serviciului pentru Acţiuni Speciale Maramureş, Serviciului Criminalistic Maramureş şi jandarmilor Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Maramureş.
Ce este Programul 50/20
În România funcționează programul 50/20, prin care persoanele care fug din calea războiului își pot găsi o locuință pe termen lung pe teritoriul țării.
Potrivit programului, persoanele care găzduiesc refugiați ucraineni primesc plăți lunare pentru:
– locuință – 50 de lei de persoană pe zi
– mâncare – 20 de lei de persoană pe zi
Sumele sunt virate direct către proprietar sau către persoana care are dreptul de a folosi spațiile de locuit