Câți soldați a pierdut Rusia în încercarea de a prelua Bahmut. Șoigu: „Indiferența regimului de la Kiev față de propriul popor este uimitoare”

de: Dumitrescu Andrei
08 03. 2023

Între 20.000 și 30.000 de soldați ruși au fost uciși și răniți în bătălia pentru orașul ucrainean Bahmut de la începutul acesteia, vara trecută, spun oficialii occidentali. Caracterul epic al bătăliei este disproporționat față de importanța strategică a Bahmut, adaugă aceștia.

Dar, după mai mult de șase luni de lupte crâncene și îngrozitoare, viitorul Bahmut încă atârnă în balanță.

De când au început luptele, aproximativ 90% din populația de dinaintea invaziei a fugit.

Acest mic oraș administrativ din Donbas este un pustiu de clădiri și copaci sfărâmați.

Chiar dacă va cădea în mâinile Rusiei – ceea ce ar putea dura încă mult timp și nu este garantat – Moscova, spun oficialii occidentali, va fi câștigat puțin și pierdut mult.

Pentru Ucraina, a declarat un oficial, bătălia pentru Bahmut a fost „o ocazie unică de a ucide o mulțime de ruși”.

Armata ucraineană a plătit, de asemenea, un preț greu, deși oficialii occidentali resping cifrele citate marți de ministrul rus al apărării.

Într-o declarație la o reuniune de apărare, postată pe Telegram, Serghei Șoigu a declarat că Ucraina a pierdut 11.000 de soldați numai în luna februarie.

„Indiferența regimului de la Kiev față de propriul popor este uimitoare”, a afirmat Șoigu, răstălmăcind poate în mod deliberat criticile Ucrainei la adresa tacticilor de valuri umane ale Moscovei.

Oficialii occidentali spun că „nu recunosc” cifrele lui Șoigu

În schimb, ei cred că grupul de mercenari Wagner, care a condus încercarea Rusiei de a captura Bahmut, este în criză de personal și de echipamente.

În cea mai recentă dintr-o serie de atacuri la adresa armatei ruse, șeful Wagner, Evgheni Prigojin, a acuzat armata rusă că nu a reușit să furnizeze muniția de care Wagner are nevoie pentru a cuceri orașul.

Acest lucru, a susținut Prigojin, a fost rezultatul „birocrației obișnuite sau al unei trădări”.

Indiferent ce se va întâmpla cu Bahmut – un oficial a declarat că el crede că efortul rusesc „stagnează” – există o speranță clară printre aliații Ucrainei că bătălia a distrus șansele Moscovei de a mai face progrese semnificative în viitorul apropiat.

Un oficial occidental a respins bătălia pentru Bahmut ca fiind „un eveniment tactic destul de mic” care nu a avut nicio semnificație strategică „pentru niciuna dintre părți”.

În comentariile sale postate pe Telegram, Serghei Șoigu a declarat că „eliberarea Artyomovskului (numele rusesc pentru Bahmut) continuă” și a sugerat că aceasta ar reprezenta un progres.

„Orașul este un centru defensiv important pentru forțele ucrainene din Donbas”, a spus el. „Preluarea controlului asupra acestuia va permite… continuarea acțiunilor ofensive în liniile defensive ale armatei ucrainene”.