Câți oficiali ucraineni sunt acuzați de crime de război. Rusia îi are în vizor
Moscova anunţă că 680 de oficiali ucraineni, inclusiv 118 membri ai forţelor armate şi Ministerului Apărării, sunt acuzaţi de încălcarea legilor care guvernează desfăşurarea războiului și utilizarea armelor împotriva civililor.
Putin a început urmărirea penală pentru crime de război
Potrivit agenţiei oficiale ruse TASS, care îl citează pe principalul anchetator public al Federației Ruse, oficialii ucraineni sunt învinuiți de „utilizarea mijloacelor şi metodelor de război interzise”, referindu-se la Articolul 356 din Codul Penal rus.
„În prezent, se desfăşoară proceduri de urmărire penală împotriva a 680 de persoane”, a precizat Aleksandr Bastrîkin, şeful Comitetului de Investigaţii al Rusiei. „Printre inculpaţi se numără 118 persoane din rândul comandanţilor şi conducerii Forţelor Armate ale Ucrainei şi al Ministerului Apărării Ucrainei”, a explicat el.
Aleksandr Bastrîkin, care raportează direct preşedintelui rus Vladimir Putin, a subliniat că acuzaţiile includ folosirea de arme împotriva populaţiei civile. De asemenea, 138 dintre aceste persoane au fost inculpate în lipsă, a dezvăluit oficialul rus.
Ce spune Ucraina
De cealaltă parte, Procuratura ucraineană a înregistrat peste 70.000 de crime de război comise de ruşi în conflictul declanșat la 24 februarie 2022. Totodată, Kievul deține un număr de dosare penale împotriva unor membri ai forţelor ruse, inclusiv contra şefului grupului de mercenari Wagner, Evgheni Prigojin.
Cea mai puternică acuzație de până acum a SUA
Atât Kievul, cât şi Moscova neagă faptul că vizează civili, după declanşarea invaziei ruse în țara vecină, acum aproape un an, care a ucis mii de persoane, a strămutat milioane şi a transformat oraşe în moloz. Recent, Administraţia Biden a concluzionat oficial că rușii au comis „crime împotriva umanităţii” în Ucraina, acuzaţie pe care Kremlinul o respinge.
„În cazul acțiunilor Rusiei în Ucraina, am examinat dovezile, cunoaștem standardele legale și nu există nicio îndoială: acestea sunt crime împotriva umanității”, a declarat vicepreședinta Kamala Harris la Conferința de securitate de la München. „Toți cei care au săvârșit aceste crime și superiorii lor complici vor fi tras la răspundere”, a adăugat ea.
Declarația sa marchează cea mai puternică acuzație de până acum din partea SUA. Deși determinarea „crimelor împotriva umanității” este semnificativă, rămâne în mare parte simbolică pentru moment. Nu declanșează imediat consecințe specifice și nici nu oferă Statelor Unite capacitatea de a da în judecată rușii implicați în aceste orori. Cu toate acestea, ar putea da organismelor internaționale, cum ar fi Curtea Penală Internațională, dovezi pentru a încerca efectiv urmărirea penală a acestor crime.