Câți bani vei primi la bătrânețe dacă nu ai muncit nici măcar o zi în viața ta. Statul nu te lasă să mori de foame

de: Cojocaru Cristian
26 02. 2023

Mulți români au început să apeleze la posibilitatea de a-și cumpăra vechime în muncă pentru ca pensia lor să fie mai mare la bătrânețe. Totuși, chiar și dacă nu ai muncit nici măcar o zi în viața ta, află că la bătrânețe statul tot îți va acorda un venit.

La începutul acestui an, anumite categorii de venituri au fost majorate în urma Ordonanței de Urgență care stabilea creșterea veniturilor, mai ales în cazul românilor vulnerabili. Potrivit OUG, punctul de pensie a suferit la rândul său o majorare, astfel că acesta a atins valoarea de 1.785 de lei.

Ba mai mult, începând cu anul următor, majorarea acestuia va echivala cu rata medie anuală a inflației la care se adaugă 50% din creșterea reală a salariului mediu brut realizat. Actul normativ arată detaliat toate acele măsuri care sunt prevăzute pentru anul în curs, măsuri care includ creșterea punctului de pensie, precum și ajutoarele oferite de către stat persoanelor care obțin venituri mai mici, ajutoare care le includ și pe cele pentru plata facturilor la energie.

Chiar și cei care nu au muncit vor primi bani la bătrânețe

După ce punctul de pensie a fost majorat de la 1.586 de lei la 1.785 de lei, în anul care urmează, valoarea acestuia va crește cu rata medie anuală a inflației. La această majorare se va mai adăuga 50 de puncte procentuale din creșterea reală a salariului mediu brut realizat, indicatori cu titlu definitiv și care sunt comunicați de către Institutul Național de Statistică.

În cazul celor care nu au muncit nici măcar o zi în viața lor, pensia acestora este stabilită la suma de 1.125 de lei și reprezintă pensia minimă garantată de către stat, fiind prevăzută totodată și acordarea unui ajutor financiar pensionarilor.

Ministrul de Finanțe a stabilit ca în acest an vor fi acordate premii pentru sportivii și colectivele tehnice care reușesc să obțină performanțe deosebite în cadrul activităților sportive, atât naționale cât și internaționale oficiale, în cazul elevilor, studenților și cercetătorilor, precum și profesorilor care obțin distincții în cadrul olimpiadelor internaționale și a concursurilor internaționale și naționale.