Câți bani puteai să ai puși deoparte, dacă nu venea inflația: suma e colosală, puteai să-ți cumperi casă

de: Mădălina Bahrim
12 10. 2023

Anul 2022 a fost unul marcat de o serie de provocări aproape fără precedent în economia mondială a ultimelor decenii bune.

În primul rând, criza inflației ne-a date peste cap planurile, achizițiile, nivelul de trai, costul vieții și economiile.

Averile oamenilor de rând au intrat la apă

Un raport interesant al companiei financiare Allianz, Raport Global Wealth Report, scoate la iveală pierderile colosale financiare pe care le-au suferit gospodăriile din întreaga lume în anul anterior, pe fondul dificultăților economiei mondiale.

Per ansamblu, în 2022, comparativ cu 2021, activele financiare ale gospodăriilor au scăzut cu 2,7%. Vorbim despre o pierdere înregistrată de toate gospodăriile lumii, evaluată la 6,6 trilioane de euro.

Suma aceasta colosală desigur că exprimă o medie ce înglobează la scară mondială pierderi mai mici sau mai mari, dar e evident că foarte multe familii au pierdut sume consistente, poate chiar cât să-și fi permis să-și cumpere o locuință la un nivel de preț mediu într-un oraș de provincie din țara unde locuiesc.

Citește și Salarii mai mari cu 33% pentru acești români. De unde vin fondurile

De ce au pierdut oamenii bani în 2022?

După cum spuneam, multiplele probleme la nivel global și-au pus amprenta și asupra situației bugetelor familiilor, dar în special analiștii vorbesc despre efectele negative ale scăderii prețurilor activelor, ce au dus în mod direct la o diminuare a economiilor făcute de oamenii din întreaga lume.

Cele mai puternice scăderi s-au consemnat, după cum ne indică sursa citată, în America de Nord (-6,2%), după care clasamentul dureros al pierderilor financiare mari este completat de Europa de Vest (-4,8%).

Citește și Depui o sumă și scoți dublu: cel mai bun cont de economii, primești și o primă pe lângă dobândă

În schimb, există și regiuni care au fost prea puțin sau chiar deloc afectate de problemele economice. De exemplu, Asia, cu excepția Japoniei, a înregistrat în continuare rate de creștere relativ puternice.