Câți bani primesc ”tricolorii”, dacă se califică la EURO 2024. Cum se împart cele zece milioane de euro acordate de UEFA

de: Beatrice Dumitru
16 11. 2023

România are șanse mari să se califice la EURO 2024 după rezultatul de egalitate înregistrat în meciul Israel – Elveția. UEFA premiază cu câte zece milioane de euro echipele care vor juca la turneul final din Germania. Iată ce prime de calificare au ”tricolorii” și cum se împart banii de la forul european.

Ce prime de calificare au ”tricolorii”

România joacă sâmbătă cu calificarea pe masă și are nevoie de cel puțin un punct din meciul cu Israel pentru a obține biletele pentru EURO 2024. ”Tricolorii” au 6 puncte în grupa I, cu două meciuri rămase, iar Israel are 12, cu același număr de partide. În cazul egalității de puncte, primul criteriu de departajare e reprezentat de rezultatele meciurilor directe, iar următorul e golaverajul, capitol la care ”tricolorii” stau mai bine decât naționala Israelului.

Dacă se va califica la EURO 2024, România va primi de la UEFA suma de zece milioane de euro, cu vreo două milioane de euro mai mult decât pentru calificarea la EURO 2016, potrivit lui Andrei Vochin, consilierul președintelui FRF.

Din această sumă, circa patru milioane de euro, adică 40% din fondul de premiere alocat de forul de la Nyon, va fi distribuită jucătorilor și staff-ului tehnic. Astfel, cea mai mare primă pentru un fotbalist poate ajunge la 150.000-160.000 de euro, pentru cei cu cele mai multe minute jucate.

România este la un puncy de EURO 2024. Sursa foto: Sport Pictures

Jucătorii cu cele mai multe meciuri în preliminariile Euro 2024

Până acum, cinci ”tricolori” au jucat în toate cele opt meciuri din preliminariile pentru europeanul din Germania. Este vorba despre Andrei Burcă, Radu Drăgușin, Nicolae Stanciu, Denis Alibec și Olimpiu Moruțan.

Alți opt jucători au evoluat în mai mult de jumătate din partide: Horațiu, Moldovan, Răzvan Marin, Valentin Mihăilă, Deian Sorescu, Florinel Coman, Darius Olaru, Ianis Hagi, Alexandru Cicâldău și Marius Marin.

Citește și: Probleme pentru Edi Iordănescu înainte de România – Israel. Încă o plecare de urgență din lotul naționalei

Consilierul președintelui FRF a mai precizat, la Orange Sport, că 7-8% din cele zece milioane de euro primite de la UEFA va merge către angajaţii federației. Astfel, fondul de premiere pentru federali va fi între 700.000 şi 800.000 de euro.

Calculele calificării pentru România

După rezultatul înregistrat în meciul Israel – Elveția, 1-1, România are o mare șansă să se califice la EURO 2024 și este la un punct de turneul final.

Dacă selecționata lui Edi Iordănescu câștigă sau face egal cu Israel, se califică matematic la europeanul din Germania înainte de ultimul meci din preliminarii, cu Elveţia.

Citește și: Cum va fi așteptată naționala României la Budapesta pentru meciul cu Israel. Verdictul jurnaliștilor maghiari

În cazul în care România pierde cu Israel, calculele calificării se complică. Astfel, va trebui să câștige cu Elveția în ultimul meci sau dacă va face un egal și Israel nu bate Andorra. Și mai este variante în care pierde cu naționala din Țara Cantoanelor și Israel pierde în Andorra. O victorie cu Elveția ne garantează calificarea, dar și primul loc în grupă, indiferent de ce se întâmplă în celelalte meciuri.