Câți bani pierzi dacă scoți bani de la alt bancomat, altă banca decât a ta. Comisioanele neașteptate la Banca Transilvania, BRD, ING sau BCR, confirmate
Economisirea banilor este o preocupare constantă pentru majoritatea oamenilor, iar un aspect adesea neglijat este reprezentat de comisioanele bancare. Acestea pot să difere semnificativ de la bancă la bancă și pot avea un impact semnificativ asupra economiilor tale.
Dacă ai un card la Banca Transilvania, de exemplu, ar fi înțelept să cauți un bancomat al băncii pentru a retrage bani și a evita astfel comisioanele inutile. În cazul în care alegi să retragi bani de la un alt bancomat, în ciuda deținerii unui card la Banca Transilvania, vei fi taxat cu 0,5% din suma extrasă, la care se adaugă și un comision fix de 2,5 sau 3,5 lei, conform informațiilor furnizate de Ziarul Financiar.
În contextul actual, comisioanele percepute de băncile din România pentru retragerile de numerar efectuate de persoanele fizice la bancomate cu carduri de debit variază între 0 și 1,5%. Totuși, atunci când vine vorba despre cardurile de credit, riscurile și comisioanele asociate sunt și mai ridicate. În general, este recomandat să eviți retragerile de numerar de pe astfel de carduri, deoarece comisioanele pot fi imense și te pot expune la situații financiare neplăcute.
Cât te costă, de fapt, să retragi bani de la un alt bancomat
În cazul în care deții un card la BCR și dorești să retragi bani de la un alt bancomat, vei fi taxat cu un comision de 1% din suma retrasă. La BRD, situația este și mai complicată. Retragerile de numerar efectuate cu un card BRD la un bancomat BRD au un comision de 0,2%, în timp ce, la un alt bancomat, poți fi taxat cu 1% din suma extrasă.
Dacă deții un card de la ING Bank, există câteva detalii interesante. Dacă retragi bani de la bancomatul propriu al băncii, comisionul poate varia între 0 și 5 lei. Însă, dacă alegi să folosești un alt bancomat, comisionul este în continuare cuprins între 0 și 5 lei, ceea ce înseamnă că economia în acest caz ar fi minimă. Totuși, în cazul cardului de salariu de la ING beneficiezi de comision 0 la retragerile de la orice bancomat. De asemenea, este suficient să încasezi un venit recurent de minim 700 lei/ lună și să efectuezi cel puțin o plată în 2 luni dintre ultimele 3 luni încheiate și beneficiezi de comision 0 la retragerile de la orice bancomat. Nu în ultimul rând, toți clienții care nu au împlinit încă vârsta de 24 ani sau care au atașat acestui cont un ING Young (pentru copii între 10-18 ani) beneficiază de comisioane 0, chiar dacă nu au venituri la ING
Ca referință, venituri recurente se referă la salariu sau alte tipuri de încasări lunare, în valoare de minimum 700 de Lei: încasarea oricărui tip de venit recurent de la o companie sau PFA; încasări lunare de la o persoană fizică (de exemplu chirii, încasări de la rude). Plată lunară înseamnă o plată cu cardul în magazin sau online, plata unei facturi sau un transfer în lei din Home’Bank către alte conturi decât cele proprii.
Raiffeisen Bank percepe un comision de 0 sau 1% din suma extrasă la bancomatul propriu, dar atunci când folosești un alt bancomat, comisionul crește la 1,5% din suma retragerii. Este important să reținem că aceste comisioane pot fluctua în timp, iar băncile pot actualiza regulile și tarifele asociate serviciilor lor. De aceea, este recomandat să fii mereu la curent cu informațiile din acest domeniu și să consulți site-urile oficial ale băncilor sau să întrebi direct la sucursale pentru cele mai actualizate informații, potrivit wall-street.ro.