Câte plăci tectonice are Pământul, de fapt. Care este importanța lor, ce spun oamenii de știință

de: Gabriel Peneș
23 10. 2023

Cutremurele, vulcanii, munții – unele dintre cele mai spectaculoase și devastatoare elemente ale planetei sunt rezultatul activității tectonice. Dar câte plăci tectonice are Pământul și ce sunt ele, de fapt?

Cum s-au format straturile planetei

Pământul, la fel ca ceapa, este alcătuit din mai multe straturi. Aceste plăci tectonice sunt formate din nivelul cel mai exterior, un strat subțire de rocă cunoscut sub numele de crustă, plus o bucată din mantaua superioară semitopită; împreună, aceasta se numește litosferă.

Aceasta „plutește” deasupra astenosferei de dedesubt, un strat de rocă mai slab și mai vâscos, permițând plăcilor să se miște. Când Pământul s-a format pentru prima dată, plăcile încă nu existau; planeta noastră a fost un loc mult mai fierbinte în urmă cu miliarde de ani și și-a început viața ca o minge fierbinte de rocă lichidă. Treptat, Terra a început să se răcească, solidificându-se pentru a forma litosfera.

Citește și: Câte continente sunt pe Pământ, de fapt. Ce controversă există, opinia oamenilor de știință

Cercetătorii cred că a început să se împartă în plăci tectonice în urmă cu aproximativ 3 până la 4 miliarde de ani, deși opiniile variază cu privire la cât de mult a durat acest lucru diferă. De exemplu, un studiu făcut la începutul acestui an a sugerat că ar fi putut fi un proces de „doar” un miliard de ani.

Harta plăcilor tectonice majore și secundare ale Pământului

Câte plăci tectonice are Pământul, în total

Răspunsul la numărul total de plăci tectonice este o chestiune despre cine întrebați în domeniul geologiei. Un lucru asupra căruia oamenii de știință sunt de de acord este că există șapte plăci majore sau macroplăci. Acestea sunt:

  • Placa Nord-Americană – ce cuprinde America de Nord, Atlanticul de Nord Vest și Groenlanda;
  • Placa Sud-Americană – America de Sud și Atlanticul de Sud Vest;
  • Placa Antarctică – Antarctica și oceanul sudic;
  • Placa Eurasiatică – Atlanticul de Nord Est, Europa și Asia exceptând India;
  • Placa Africană – Africa, Atlanticul de Sud Est si vestul Oceanului Indian;
  • Placa Indiano-Australiană – India, Australia, Noua Zeelandă și cea mai mare parte a Oceanului Indian;
  • Placa Pacificului.

Ele se numesc plăci tectonice majore dintr-un motiv bine întemeiat ce ține de mărimea lor. Astfel, cea mai mare, Placa Pacificului, are o suprafață de 103 milioane de kilometri pătrați.

Citește și: Ce a cauzat cel mai mare cutremur de pe Marte. Descoperirea care i-a uimit pe oamenii de știință, ce înseamnă acest lucru

Situația devine puțin mai controversată când vine vorba de câte plăci minore (secundare) există, ceea ce, la rândul său, afectează numărul total de plăci tectonice. În general, este acceptat că există cel puțin cinci plăci minore.

„În plus față de cele șapte plăci foarte mari, mai sunt încă cinci oarecum mai mici: Placa arabică, cea mai întinsă dintre cele secundare, Placa Cocos (în estul Pacificului), Placa Juan de Fuca (în estul Pacificului), Placa Nazca (în estul Pacificului) și Placa Filipinelor (a Mării Filipinelor)”, a declarat Saskia Goes, geofizician la Imperial College London, pentru LiveScience.

Ce sunt microplăcile

Cu toate acestea, unii geologi ar argumenta că există mai multe. Societatea Geologică, de exemplu, afirmă că există opt plăci minore, adăugând plăcile Scoțiană, Caraibiană și Indiană. Dacă numărăm plăcile majore și minore drept plăci tectonice, acest lucru ar aduce totalul la 12 sau de 15, dacă le socotim și pe cele trei de mai sus.

Dar înainte să ne simțim prea confortabil cu acest total, există un „nou-venit în oraș” – microplăcile. Acestea sunt „așchii din vechiul bloc” formate la granițele principale ale plăcilor tectonice, dar care acționează independent de placa de care s-au separat. Microplăcile nu sunt de obicei incluse pe hărți, iar dimensiunea lor nu este clar definită, așa că este dificil de știut câte sunt.

Citește și: Cercetătorii au descoperit o nouă placă tectonică a Pământului

„Numărul de microplăci va continua să se schimbe, în funcție de modul în care diferiți oameni de știință aleg să le definească și pe măsură ce aflăm mai multe despre cum și unde se localizează deformarea de la limitele plăcilor”, a spus mai Goes.

Deci, dacă oamenii de știință aleg să le includă în numărul total de plăci tectonice, atunci probabil că și acel număr va continua să se schimbe.