Cât vei plăti în plus pe taxe și impozite în 2024. Sute de lei ți se iau din buzunar, de la 1 ianuarie

de: Mădălina Bahrim
29 09. 2023

Anul 2024 ne aduce o serie de modificări fiscale și o majorare a taxelor și impozitelor pe care le plătesc oamenii obișnuiți.

Suntem buni de plată, ca să acoperim deficitul bugetar

Fie că ai un nivel de viață opulent sau ești un om de rând, ca noi toți, trebuie să te pregătești să scoți din buzunar sume mult mai consistente de bani pentru bugetul public. De ce? Fiindcă povara fiscală a dărilor către stat va crește.

Acestea fiind spuse, anul 2024 va aduce o majorare a taxelor și impozitelor pe care le datorezi statului român.

Motivul principal constă în faptul că statul are nevoie de mai mulți bani la buget, pentru a acoperi deficitul semnificativ. Din cauza deficitului mare pe care-l avem în acest moment, riscăm să pierdem fonduri europene de zeci de milioane de euro, ca sancțiune din partea UE.

Ne vor cocoșa taxele și impozitele din 2024

Impactul scumpirilor va fi unul destul de serios în fiecare familie și buzunar, dacă ținem cont de faptul că, potrivit calculelor, taxele și impozitele locale se vor majora cu 13,8% în 2024.

Din nefericire, acest procent se adaugă multor altor scumpiri pe care omul de rând trebuie să le suporte în această perioadă, pe fondul inflației care a ajuns la un nivel foarte ridicat.

Din păcate, nici perspectiva pentru următoarele luni nu este tocmai îmbucurătoare, în ceea ce privește evoluția prețurilor. Riscăm și să intrăm în recesiune!

Prețurile vor fi și ele o problemă, pe lângă taxele mai mari

„Prognoza actualizată reconfirmă perspectiva continuării scăderii ratei anuale a inflației în următorii doi ani, pe o traiectorie ceva mai ridicată decât cea previzionată anterior doar pe segmentul de mijloc al orizontului prognozei. Potrivit acesteia, rata anuală a inflației va coborî la nivelul de o cifră în debutul trimestrului III 2023 și în proximitatea intervalului țintei la finele orizontului proiecției.

Descreșterea va fi antrenată pe mai departe de factorii pe partea ofertei, în principal de efecte de bază dezinflaționiste și de corecții descendente ale cotațiilor unor mărfuri, cărora li se alătură influențele așteptate să vină din continuarea restrângerii excedentului de cerere agregată, mai lentă totuși decât în proiecția precedentă.

Actuala perspectivă a inflației este marcată de incertitudini crescute, având ca principale surse pe termen scurt plafonarea temporară a adaosului comercial la produse alimentare de bază, dar mai cu seamă măsurile fiscale ce se prefigurează a fi implementate în vederea măririi veniturilor bugetare.

Incertitudinile și riscurile majore decurg însă din conduita viitoare a politicii fiscale și de venituri, date fiind caracteristicile execuției bugetare din primele șase luni ale anului și majorările salariale recente din sectorul public, dar și pachetul de măsuri fiscal-bugetare ce va fi probabil adoptat în scopul continuării consolidării bugetare, a cărui configurație finală este deocamdată necunoscută”, conform unei analize a BNR.