Cât de bine le merge angajaților români. Câți reușesc să pună bani deoparte
Rezultatele unui sondaj făcut în luna octombrie arată cât de bine le merge angajaților români, câți dintre ei reușesc să pună bani deoparte și pentru ce se gândesc să economisească.
Câți dintre angajații din România pun bani deoparte
Conform rezultatelor sondajului realizat de platforma de recrutare bestjobs, doar 3 din 10 angajați români reușesc să pună bani deoparte în mod regulat, în timp ce aproape 50% dintre ei economisesc doar din când în când.
Peste 40% dintre cei care obișnuiesc să facă economii au adunat anul acesta o sumă mai mică decât anul trecut. Doar 31% au reușit să mențină ritmul și nivelul de economisire.
Situația a fost și mai grea pentru cei care nu au primit măriri salariale care să acopere inflația, în contextul în care principala sursă de venit este reprezentată de salariu pentru 86% dintre români.
Alți 17% dintre români se mai bazează și pe câștigurile din investiții, 13% pe veniturile obținute din joburi part-time sau proiecte de freelancing, iar 5% pe cele provenite din chirii.
Motivul pentru care românilor le este greu să economisească
Motivul pentru care multor români le este greu să economisească este tocmai faptul că principala lor sursă de venit este salariul, care în unele cazuri nu a fost majorat pentru a acoperi rata inflației.
„Salariul este sursa principală de venit pentru aproape toți angajații români, ceea ce influențează foarte mult capacitatea acestora de a economisi într-un context economic instabil. Atunci când creșterea salarială nu acoperă rata inflației, scade automat și procentul disponibil pentru economii.
Dacă în 2022, 45% dintre respondenți economiseau 10% din venitul lunar și 35% între 11-20%, anul acesta situația s-a modificat considerabil.
Doar 35% mai redirecționează între 1 și 10% din veniturile lunare către economii, 21% pun deoparte între 11 și 25%, iar cei care reușesc să economisească mai mult de 26% din venit sunt foarte puțini – 4%”, a spus Ana Vișian, Marketing Manager bestjobs.
Pentru ce pun bani deoparte cei mai mulți români
Cei mai mulți români care obișnuiesc să pună bani deoparte, adică 42% dintre ei, fac economii ca să aibă o plasă de siguranță în caz de urgență. Alți 15% fac acest lucru pentru investiții ulterioare în imobiliare, bursă, mărfuri sau monede.
Pentru 13% dintre românii care fac economii, motivația este reprezentată de asigurarea traiului pentru o perioadă, în caz de concediere. Alți 11% pun bani deoparte ca să-și deschidă la un moment dat o afacere.
Rezultatele sondajului mai arată că numai 9% dintre românii care economisesc iau în calcul să se retragă mai devreme de pe piața muncii cu banii strânși, în timp ce alți 12% spun că nu vor să se bazeze doar pe pensia de stat.
De câți bani cred românii că ar avea nevoie pentru pensionare
Datele rezultate în urma acestui sondaj mai arată că procentul celor care cred că se vor putea pensiona după vârsta de 60 de ani a crescut de la 60% anul trecut la 65% anul acesta. Doar 12% dintre români speră să se poată pensiona mai devreme, între 50 și 59 de ani.
Aproape 40% dintre respondenți sunt de părere că pentru a ieși la pensie le-ar trebui între 50.000 și 100.000 de euro. Alți 21% cred că ar avea nevoie de peste 100.000 de euro pentru o perioadă liniștită la pensie, în timp ce 43% consideră că le-ar fi necesară o sumă de peste 250.000 de euro.
De asemenea, rezultatele sondajului arată că 3 din 4 respondenți economisesc pentru pensie prin Pilonul 2, pe care îl consideră mai mult decât important (65%) pentru perioada când vor ieși din câmpul muncii.
În prezent, peste 8 milioane de români contribuie la Pilonul 2, potrivit datelor oficiale. Însă, aproximativ 21% dintre respondenții sondajului bestjobs susțin că nu știu care este situația contului lor de pensie privată obligatorie Pilon 2.
În ceea ce privește planurile de pensionare ale românilor, aceștia se bazează mai ales pe pensia de la stat (65%) și tot atâția pe pensia privată obligatorie Pilon 2, conform sondajului bestjobs realizat în luna octombrie 2023, pe un eșantion de 1.300 utilizatori de internet din țară.
Alte surse din care să-și asigure traiul după ce ies din câmpul muncii sunt economiile făcute până la acea vârstă (45%), câștigurile din investiții (41%), pensia din Pilonul 3 (9%) și veniturile de pe urma asigurărilor sociale (4%).
Rezultatele sondajului mai arată că aproape 7 din 10 români sunt atenți la contribuția la pensie atunci când acceptă un nou loc de muncă. Mai mult, pentru aproape 60% dintre respondenți ar conta foarte mult dacă angajatorul oferă un instrument suplimentar de economisire, cum ar fi Pilonul 3 de pensii private facultative.
Totodată, 58% dintre angajații participanți la sondaj au declarat că ar schimba locul de muncă pentru o ofertă ce include instrumente suplimentare de economisire, în timp ce 17% ar lua în calcul această posibilitate.