Cât costă rasismul la Tesla: decizia fără precedent a unui tribunal, ce bani scoate Elon Musk din buzunar

de: Iulia Kelt
05 04. 2023

În 2021, un tribunal din San Francisco a obligat Tesla să îi plătească lui Owen Diaz, un fost angajat de culoare, despăgubiri de 137 de milioane de dolari. El a acuzat compania de rasism.

A fost una dintre cele mai mari sume acordate unei persoane într-un proces pe bază de discriminare, dar recursurile care au urmat au redus-o semnificativ.

Cât a scăzut suma, în timp

În timp ce judecătorul de district din SUA, William Orrick, a confirmat verdictul inițial al juriului, el a considerat că daunele inițiale acordate lui Diaz sunt „enorme” și a redus totalul la 15 milioane de dolari.

Acum, un juriu federal din San Francisco a redus și mai mult suma și a obligat Tesla să-i plătească lui Diaz doar 3,2 milioane de dolari.

Fostul operator de lift de la uzina de asamblare din Fremont a Tesla a respins cei de 15 milioane de dolari pe care Orrick i-a propus-o și a cerut, în schimb, un nou proces.

În cea mai recentă audiere, Diaz a povestit din nou experiențele sale de lucru la Tesla, unde a spus că el și colegii săi de culoare au fost supuși unor insulte rasiste.

El a mai spus că a fost făcut să se simtă în nesiguranță la locul de muncă și că alți colegi ar fi desenat svastici și alte graffiti-uri rasiste în băile companiei.

Avocații lui Diaz au îndemnat juriul să sancționeze gigantul, o companie care, în prezent, valorează peste 600 de miliarde de dolari.

La rândul său, avocatul Tesla, Alex Spiro, ar fi susținut că lui Diaz ar trebui să i se acorde doar jumătate din salariu și l-a acuzat că ar minți în fața judecătorului.

Potrivit Los Angeles Times, juriul a decis să-i acorde doar 3 milioane de dolari în daune punitive și 175.000 de dolari în daune non-economice.

Avocatul lui Diaz ar fi spus, conform sursei citate anterior, că strategia Tesla de a „minimiza și igieniza” a funcționat și că a depus deja o cerere pentru un nou proces din cauza „abaterii”. Așadar, această poveste abia începe.