Cât costă o casă smart în România: ce spun specialiștii

de: Ozana Mazilu
05 06. 2023

Am scris recent aici cât de dificil a devenit să-ți iei apartament prin credit bancar și cum se descurcă românii cu ratele, cât trebuie să plătească pentru casa visurilor.

Să îți cumperi o locuință prin intermediul unui credit la bancă a devenit tot mai dificilă, iar prețurile tot mai mari și dobânzile crescute i-au făcut pe mulți români să amâne cumpărarea locuinței.

Conform unei analize Finzoom, rata a crescut cu câteva sute de lei în interval de câteva luni. Față de acum un an – aprilie 2022, rata unui credit de 250.000 lei pe 30 ani, s-a majorat cu aproape 700 lei încă din octombrie 2022 cu ROBOR, iar acum diferența a scăzut la 360 lei și de la 1 aprilie 2023 și cu IRCC, conform datelor Finzoom.

Cât costă o casă energetică

Având în vedere aceste situații, românii au început să achite locuințele cu bani cash. Conform unui raport SVN Credit România, una dintre cele mai mari companii de consultanţă imobiliară active în România şi liderul segmentului rezidenţial, șase din zece locuinţe vândute în România în primul trimestru al acestui an au fost cumpărate cu cash. Braşovul domină clasamentul tranzacţiilor cu locuinţe realizate din fonduri proprii, cu aproape 70%. În Bucureşti şi Ilfov, ponderea este de peste 50,2%.

În ceea ce privește costul unei case cu performanță energetică ridicată, acesta este mai mare, dar economiile apar pe parcurs, la facturi. De asemenea, și pentru clădirile publice și blocurile de locuințe există proiecte de reabilitare termică cu bani primiți de la Uniunea Europeană.

Ca referință, potrivit Comisiei Europene, începând din 2030, toate clădirile noi şi cele care sunt renovate trebuie să aibă zero emisii de carbon. O astfel de locuință are nevoie de izolația termică a fațadelor, acoperișului și fundației, ferestrele să fie cât mai mari pentru lumină naturală, să aibă un sistem inteligent de ventilație, dar și sisteme de încălzire moderne, cum ar fi panourile fotovoltaice.

Este important de menționat că, pe lângă cei care vor să își renoveze sau să își construiasă singuri o locuință, România are alocate prin Planul Național de Redresare și Reziliență peste două miliarde de euro pentru reabilitarea termică a clădirilor. Acești bani trebuie cheltuiți până în anul 2027, dar specialiștii spun că țara noastră nu va reuși să atragă în totalitate aceste fonduri.