Cât costă începerea anului școlar pentru o familie din România, dar debutul anului universitare. Exemple de calcul și economisire

de: Alexandru Puiu
04 09. 2023

Dincolo de faptul că elevii și studenții nu prea așteaptă să se întoarcă în bancă în această toamnă, începerea anului școlar și universitar reprezintă o sursă majoră de stres financiar pentru majoritatea familiilor.

Conform datelor dintr-un studiu realizat de Dynata pentru Revolut, nu mai puțin de 375 de lei pe lună, timp de 13 luni, trebuie să economisească o familie din România pentru a acoperi costurile asociate începutului de an școlar și universitar. Aceasta este concluzia la care a ajuns analiza în urma chestionării unui eșantion reprezentativ de 1.000 de adulți români. Fără să surprindă pe nimeni, 6 din 10 români sunt convinși că există niște costuri prea mari asociate cu educația în țara noastră. 

Valoarea învățământului din România

Aproximativ 43% dintre români sunt de părere că taxele de școlarizare sunt prea mari, iar 16% sunt de părere că educația în școlile private este mai scumpă pentru că oferă o calitate superioară celei din școlile publice. Doar 17% dintre români apreciază că taxele de școlarizare nu sunt mari în mediu public, deoarece oferta este una adecvată. Un pic ciudat este că 11% dintre participanții la studiu leagă calitatea educației de nivelul taxelor de școlarizare.

În principal, generațiile vizate direct de actul educațional – studenții (18-34 de ani) și părinții (45-54 de ani) – au o percepție negativă față de costurile educației, cu procente care variază între 66% și 64%, superioare mediei naționale de 59%. Generațiile mature sunt de părere că o educație bună trebuie să fie mai scumpă (20% dintre respondenții de peste 55 de ani), conform datelor citate de Economedia.ro.

Dacă folosim ca referință datele agregate pentru 2022, deși prețurile au explodat între timp cam la orice produs și serviciu, o familie a cheltuit pentru începerea anului universitar aproximativ 1850 de lei, fără costuri de întreținere, chirie și utilități. Pentru un elev înscris la școala primară și gimnazială, costurile au fost de aproape 1600 de lei. Bugetul menționat a inclus costurile pentru achiziționarea de cărți, manuale și alte suporturi de învățare tipărite, de produse de papetărie și birotică, de îmbrăcăminte, precum și achiziția de bunuri digitale (aplicații/ programe de calculator) și pentru mentenanța și recondiționarea echipamentelor IT, taxele și plățile către instituțiile de educație superioară sau servicii de educație primară și gimnazială (afterschool, școli private).