Cât costă benzina și motorina în România astăzi, 14 septembrie. Scumpirile se țin lanț pentru șoferii români
OMV Petrom, liderul pieței, a decis să scumpească ambele categorii de carburant.
Cele mai ieftine prețuri în funcție de benzinărie la momentul publicării acestui articol.
Benzină standard
- Lukoil 7.20 lei per litru
- Petrom 7.22 lei per litru
- Rompetrol 7.24 lei per litru
- Socar 7.29 lei per litru
- OMV 7.33 lei per litru
- Mol 7.33 lei per litru
Motorină standard
- Rompetrol 7.46 lei per litru
- Lukoil 7.51 lei per litru
- Petrom 7.53 lei per litru
- Socar 7.59 lei per litru
- Mol 7.60 lei per litru
- OMV 7.61 lei per litru
Un nivel atât de ridicat la motorină n-a mai fost înregistrat de la începutul lunii februrarie, iar prețuri atât de mari la benzină, de la mijlocul lunii noiembrie 2022.
Ce se întâmplă cu prețul petrolului
Prelungirea reducerilor producției de petrol de către Arabia Saudită și Rusia va avea ca rezultat un deficit al pieței în trimestrul al patrulea, a declarat miercuri Agenția Internațională pentru Energie, înainte ca un raport de scădere a stocurilor din SUA să determine o ușoară scădere a prețurilor.
„Că acest raport asupra bursierelor cu adevărat de urs a condus doar la o scurtă tentație de a vinde vorbește mult și subliniază mentalitatea pieței”, a spus Tamas Varga de la brokerul de petrol PVM.
Înăsprirea balanței petrolului va rămâne motorul dominant al prețurilor pentru restul anului 2023, a adăugat el.
Țițeiul Brent a crescut cu 1,20 dolari, sau 1,3%, la 93,08 dolari, după ce a atins 93,11 dolari pentru cel mai mare nivel din noiembrie 2022. Țițeiul american West Texas Intermediate (WTI) a câștigat 1,14 dolari sau 1,3%, până la 89,66 dolari.
Ambele valori de referință au scăzut miercuri după un raport privind furnizarea din SUA care arăta o creștere a stocurilor de țiței și produse rafinate.
Priyanka Sachdeva, analist senior de piață la Phillip Nova, a declarat că temerile de aprovizionare susțin prețurile petrolului, deoarece producătorii „sunt cu fermitate la limitarea producției”.
Cu o zi înainte de raportul AIE, Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) a emis previziuni actualizate privind cererea solidă și, de asemenea, a indicat un deficit de aprovizionare în 2023 dacă se mențin reducerile de producție.
„Piața petrolului pare în mod hotărât strânsă în următoarele două-trei trimestre, deoarece constrângerile de aprovizionare persistă pe fondul unei cereri robuste”, au spus analiștii ANZ Research.
În atenție mai târziu, joi, va fi cea mai recentă decizie privind rata dobânzii din partea Băncii Centrale Europene.
Așteptările analiștilor și investitorilor au înclinat spre o pauză a creșterilor ratelor, până când Reuters a raportat marți că BCE urmează să-și ridice prognoza de inflație pentru anul viitor la peste 3%, întărind argumentul pentru dobânzi mai mari.